Dagwaarde

Wat is dagwaarde?

De dagwaarde is de waarde van je auto op dit moment. Die waarde wordt bepaald door een aantal factoren. Onder andere: 

  • aantal gereden kilometers 
  • leeftijd van je auto
  • staat van onderhoud
  • accessoires

De dagwaarde geeft aan wat het ongeveer kost om een vergelijkbare vervangende auto te kopen.​

Waarom dagwaarde berekenen?

1. Je koopt een andere auto 
Het is ook goed om de dagwaarde van je auto te weten als je een tweedehands auto koopt. Hiermee voorkom je dat je teveel betaalt. Als je je auto bij een particuliere verkoper koopt, betaal je vaak de dagwaarde. Als je je auto bij een dealer of garage koopt, betaal je altijd meer dan de dagwaarde, omdat de garage wil verdienen aan de verkoop van de auto. 

2. Bij autoschade
Verzekeraars maken gebruik van de dagwaarde om te berekenen welke vergoeding zij uitkeren bij schade. Een schade-expert bepaalt wat de auto waard was op het moment dat de auto nog geen schade had. 

3. Verkopen van je auto 
De dagwaarde van je auto is een handig hulpmiddel om de verkoopprijs van je auto bepalen. Al hoeft deze prijs natuurlijk niet  gelijk te zijn aan de dagwaarde van je auto. 

4. Je auto is ouder dan een jaar en total loss
Stel: je rijdt je auto total loss en hij valt niet onder de aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling. Dan stelt de schade-expert twee bedragen vast: 

  • ​dagwaarde (de waarde van je auto vóór het ongeluk) 
  • restwaarde (de waarde van de auto na het ongeluk) 

Je autoverzekeraar houdt met beide bedragen rekening bij het bepalen van de vergoeding die je krijgt. 

Heb je een auto die ouder is dan 12 jaar? Dan is het goed om de schade-expert te laten zien hoe goed je auto onderhouden is. Dan adviseren wij om de schade-expert te laten zien hoe de auto onderhouden is. Natuurlijk is een auto die goed onderhouden is, meer waard dan één die slecht onderhouden is.

Dagwaarde berekenen

Wil je de dagwaarde van je auto berekenen? Dat kun je gemakkelijk zelf met onze gratis dagwaarde tool

Cataloguswaarde

Wat is cataloguswaarde?

De naam zegt het al, de cataloguswaarde is de waarde waarvoor de auto in de catalogus staat. Het is de nieuwprijs van je auto inclusief btw, BPM en accessoires. Dit bedrag is exclusief de eventuele korting die je kreeg. Cataloguswaarde wordt ook vaak nieuwwaarde genoemd.

Waarom cataloguswaarde berekenen?

1. Afsluiten van je autoverzekering
Ga je een beperkt casco of allrisk autoverzekering afsluiten? Dan is de cataloguswaarde vaak één van de factoren die je verzekeraar gebruikt voor het bepalen van je premie. 


2. Je nieuwe auto is jonger dan een jaar en total loss 
Is je auto total loss? Dan is het fijn als je een andere, vergelijkbare auto kunt kopen. Heb je een beperkt casco of allrisk autoverzekering? En valt je auto onder de nieuwwaarderegeling? Bekijk dan de polisvoorwaarden om te weten wat er vergoed wordt volgens de nieuwwaarderegeling van je verzekeraar. 


3. Auto van de zaak
Ook als je een auto van de zaak hebt, is het goed om de cataloguswaarde te berekenen. De Belastingdienst bepaalt aan de hand hiervan de bijtelling. 


4. Bij belasting en verzekeringen
Instellingen als de Belastingdienst gaan uit van de cataloguswaarde van je auto om te bepalen wat je aan belasting moet betalen. Ook geldt de cataloguswaarde als uitgangspunt voor verzekeringen en diensten.

Cataloguswaarde berekenen

Nieuwsgierig? Bereken de cataloguswaarde van je auto dan direct. 

Inruilwaarde

Wat is inruilwaarde? 

Je gaat naar een garage of dealer en ruilt je auto in voor een ander exemplaar. De inruilwaarde is het bedrag dat je dan krijgt voor je oude auto.

Inruilwaarde: wanneer krijg je ermee te maken?

1. Je auto inruilen bij een autobedrijf
De inruilwaarde is de dagwaarde die een garage of autohandelaar je geeft als je je auto inruilt voor een andere. Voordat je je auto inruilt, is het handig om te weten wat de waarde van je auto is. 

Inruilwaarde berekenen

Om een idee te krijgen wat je auto waard is, bereken je de dagwaarde van je auto. Let op: dit is een indicatie van de waarde. Het bedrag dat je voor je auto krijgt is afhankelijk van de staat van het voertuig en de voorwaarden van de dealer.

Aanschafwaarde

Wat is aanschafwaarde? 

De aanschafwaarde is de prijs waarvoor je de auto hebt gekocht. Het is de prijs die op de bon staat, inclusief de fabrieksaccessoires. Als je er later nog extra accessoires bij hebt gekocht, vallen die niet onder de aanschafwaarde.

Aanschafwaarde: wanneer krijg je ermee te maken?

1. Afsluiten van je autoverzekering
Heb je een tweedehands auto gekocht en sluit je een autoverzekering af? Dan is het fijn als je de aanschafwaarde vergoed krijgt als je auto in het eerste jaar gestolen of total loss is. Goed om te weten: niet iedere autoverzekering heeft een aanschafwaarderegeling. Als je een vergelijking van autoverzekeringen maakt, kun je zien welke autoverzekeraar de aanschafwaarde vergoedt en wat de voorwaarden zijn.  


2. Je auto is binnen een jaar gestolen of total loss
Krijg je te maken met diefstal of rijd je je auto total loss? En gebeurt dit in het eerste jaar na aanschaf? Dan zijn er verzekeraars die de aanschafwaarde van je auto vergoeden. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering kun je bekijken óf en hoe lang je verzekeraar de aanschafwaarde vergoedt. 

Aanschafwaarde berekenen

De aanschafwaarde van de auto staat op de bon. Heb je geen bon? Maak dan een schatting van de aanschafwaarde door te bekijken voor welk bedrag auto’s met hetzelfde bouwjaar en dezelfde gegevens worden verkocht.

Taxatiewaarde

Wat is taxatiewaarde? 

Bij oldtimers, youngtimers of sportwagens kan het handig zijn om de auto te laten taxeren. Een taxateur maakt dan een rapport op met de taxatiewaarde van je auto op dat moment. Dit rapport is meestal maar 3 jaar geldig.

Taxatiewaarde: wanneer krijg je ermee te maken?

1. Autoverzekering voor een speciaal voertuig
Als je een autoverzekering afsluit voor je oldtimer, youngtimer of sportwagen kan het zijn dat je autoverzekeraar om een taxatierapport vraagt. Krijg je te maken met onherstelbare schade of is je auto total loss? Dan gebruikt je verzekeraar het taxatierapport om te zien hoeveel je auto waard was.

2. Speciale auto verkopen
Ga je je oldtimer, youngtimer of sportwagen verkopen? Laat je auto dan eerst taxeren. Dit geeft je een goede indicatie voor de verkoopprijs. Ook is het fijn voor de koper om het rapport in te zien, zodat hij weet hoeveel de auto waard is en of er gebreken zijn.

Taxatiewaarde berekenen

Om de taxatiewaarde van je auto te laten berekenen, schakel je een taxateur in. Hier vind je een lijst met erkende taxateurs

Nog ergens hulp bij nodig?

Damai, Erwin en Mijke; samen 9 jaar Independer

035 626 55 44

vandaag tot 18:00 uur