Leeftijd en woonplaats

Je leeftijd is een van de factoren die invloed heeft op de premie van je autoverzekering. Als je een jonge nog niet zo ervaren autobestuurder bent, betaal je maandelijks meer premie voor je autoverzekering dan wanneer je wat ouder bent en al veel ervaring op de weg hebt. Daarnaast heeft je woonplaats ook invloed op je premie. Woon je in Friesland dan betaal je minder premie dan in de Randstad. Dit komt omdat de kans op schade in de Randstad groter is, dan in Friesland. Onder andere vanwege het verschil in drukte op de weg.

Eigen risico

Je kunt kiezen uit een eigen risico tussen de 500 euro en 150 euro of geen eigen risico. Bij geen eigen risico betaal je meer autopremie, dan als je kiest voor een eigen risico van 150 euro. Kijk goed of de extra premie die je betaalt ook opweegt tegen de kosten die je vergoed krijgt bij schade.

Dekking

Je kunt vervolgens kiezen welke dekking voor je autoverzekering het beste bij je past. Met een WA verzekering krijg je alleen schade aan anderen vergoed en is je autopremie dus ook lager. Dit type autoverzekering is voor iedereen de minimaal verplichte verzekering. De meest uitgebreide optie is een Volledig Casco verzekering. Je krijgt met deze verzekering veel verschillende soorten schade vergoed. Je betaalt hiervoor dan ook de hoogste premie. Zie hieronder in het overzicht wat je vergoed krijgt. 


WA Beperkt Casco (WA+) Volledig Casco (All risk)
Schade aan anderen Schade aan anderen Schade aan anderen
Diefstal en inbraak Diefstal en inbraak
Brand, storm, natuur Brand, storm, natuur
Ruitschade Ruitschade
Vandalisme
Eigen schuld

Aanvullend verzekeren

Je kunt ook nog kiezen voor aanvullende verzekeringen zoals: schadeverzekering voor inzittenden en autorechtsbijstand. Hier betaal je nog een bedrag van tussen de 3-6 euro per maand voor. Hierdoor kan je autopremie dus hoger uitvallen.

Assurantiebelasting

Als je een autoverzekering afsluit, moet je over de premie assurantiebelasting betalen. Dit bedrag komt bovenop de premie voor je autoverzekering. Iedereen in Nederland betaalt deze belasting als hij of zij een autoverzekering afsluit. De hoogte van het bedrag is ook voor iedereen gelijk.

Premiestijgingen autoverzekering

De premie voor je autoverzekering staat niet vast, maar kan stijgen of dalen. Krijg je een bericht van je autoverzekeraar dat je verzekering duurder wordt? Dan is dit een goed moment om weer eens autoverzekeringen te gaan vergelijken. Lees meer over stijging van je autopremie. 

Autopremie hoger opgeleiden

Sommige verzekeraars adverteren ermee: een autoverzekering voor hoger opgeleiden. Volgens deze verzekeraars maken hoger opgeleiden minder schade. Ze krijgen daarom korting op de premie. Op deze pagina lees je wat een autoverzekering voor opgeleiden precies inhoudt.

Premie niet betaald

Het kan voorkomen dat je de premie van je autoverzekering een keer niet kan betalen. Dat is niet zo erg. Je krijgt een herinnering, waarna je alsnog betaalt. Maar wacht je te lang met het betalen van je premie? Dan kunnen er problemen ontstaan. Bij een betalingsachterstand van 30 dagen kan je autoverzekeraar je verzekering al stopzetten. En dat betekent dat je niet met je auto de weg op mag. Het is dus erg belangrijk dat je je premie op tijd betaalt.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Verbond van Verzekeraars

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Menno Dijcks. Hij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.
Bijvoorbeeld op AD, BN DeStem en AutoWeek.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png
emerce-11245-populairste-website-vergelijking-2021-46x52.png