Wat is assurantiebelasting?

Assurantiebelasting is de belasting die je over de premie en kosten van je verzekering moet betalen. Voor de meeste schadeverzekeringen, waaronder ook autoverzekeringen, is dit 21%.

Assurantiebelasting voor iedereen gelijk

Verzekeraars zijn ook belastingplichtig. Om deze kosten te dekken, rekenen ze assurantebelasting door aan hun klanten. De hoogte van de assurantiebelasting wordt door de overheid vastgesteld en is voor iedereen gelijk. Tot en met 2012 was de hoogte van de assurantiebelasting 9,7%. Sinds 1 januari 2013 is dit percentage verhoogd naar 21%.

Assurantiebelasting berekenen

Wil je berekenen hoeveel assurantiebelasting je moet betalen? Op onze website staan alle premies inclusief assurantiebelasting. De assurantiebelasting is altijd 21%.

Voorbeeld

De premie voor je autoverzekering bedraagt​ € 80 per maand. Dat is € 960 per jaar (80 x 12). Dan betaal je (21 x 960)/100 = € 201,60 per jaar aan assurantiebelasting. 

Is assurantiebelasting aftrekbaar?

Sommige vormen van belasting zijn voor bedrijven fiscaal aftrekbaar (aftrekbaar van de betaalde belasting). Maar dit geldt niet voor assurantiebelasting. Assurantiebelasting is dus niet fiscaal aftrekbaar. 

Assurantiebelasting voor alle schadeverzekeringen

Je betaalt de belasting over de premie van de meeste schadeverzekeringen. Maar ook over eventuele aanvullende verzekeringen, poliskosten en administratiekosten.

Je betaalt assurantiebelasting over de volgende verzekeringen:

De belasting geldt niet voor de zorg-, overlijdensrisico-, en uitvaartverzekering.

Vind de goedkoopste autoverzekering

Iedereen betaalt assurantiebelasting, hier kun je helaas niet onderuit. Maar als door goed te vergelijken kun je wel besparen op de premie van je autoverzekering. Zo zorg je ervoor dat je niet teveel betaalt. 

Autoverzekeringen vergelijken

"Bij Independer zijn alle autoverzekering premies inclusief assurantiebelasting. Zo zie je direct wat je per maand of per jaar gaat betalen."

- Rianne, expert autoverzekeringen

Autopremie Alert

Wil je een seintje ontvangen als het voor jou slim is om naar je autoverzekering te kijken? Vul dan de maand in waarin de premie van je autoverzekering wijzigt en meld je aan voor onze Autopremie Alert.
Prolongatiemaand
E-mailadres

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Belastingdienst
  • Centraal Beheer

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.