Vaak hogere premie autoverzekering voor jongeren

Koop je een eigen auto? Dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Ben je jonger dan 24 jaar? Dan betaal je meestal een hogere premie voor een autoverzekering dan oudere bestuurders. Als jonge bestuurder heb je namelijk minder rijervaring, waardoor de kans op schade groter is. Door rekening te houden met welke auto je koopt, kun je ervoor zorgen dat je premie zo laag mogelijk is. Voor ieder jaar dat je vervolgens schadevrij rijdt, krijg je korting op de premie van je autoverzekering.

Hoe wordt de premie van je autoverzekering berekend?

De premie van je autoverzekering wordt gebaseerd op 4 factoren:

  • Je leeftijd

De verzekeraar kijkt voor het bepalen van de premie naar hoeveel schades mensen van die bepaalde leeftijd gemiddeld maken. Jonge bestuurder veroorzaken statistisch gezien meer schade dan bestuurders die ouder zijn. Natuurlijk betekent dat niet dat alle jonge bestuurders roekeloze rijders zijn. Maar doordat deze leeftijdsgroep meer schades veroorzaakt ligt de premie vaak hoger dan bij oudere bestuurders.

  • Schadevrije jaren
Zet je voor de eerste keer een autoverzekering op je naam? Dan begin je met nul schadevrije jaren. Als je net begint met rijden heb namelijk je nog weinig rijervaring. De kans is hierdoor groter dat je schade maakt. Dit betekent ook een groter risico voor de autoverzekeraar en dus een hogere premie.

  • Soort auto
Wat voor soort auto je wilt verzekeren, heeft invloed op je maandelijkse premie. Hoe nieuwer, duurder en sneller je auto, hoe hoger je autoverzekeringspremie.

  • Woonplaats 
De kans op schade in een (grote) stad is groter dan in een dorp. Dus als je in een stad woont is je autoverzekeringspremie hoger dan als je in een dorp woont. Ook binnen een stad verschilt de premie vaak. Verzekeraars kijken naar je postcode om te bepalen wat de hoogte van je premie moet worden.

Eerst rijbewijs halen om te mogen autorijden

Voordat je auto mag rijden, moet je eerst je rijbewijs halen. Zodra je het praktijkexamen haalt, kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Als je na een week je rijbewijs ophaalt, mag je met de auto de weg op.

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs

Wil je een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs? Dan kan dat erg lastig zijn. Maar als je een auto bezit, moet je dit wel doen. Neem contact op met onze experts die je graag verder helpen

Autoverzekering jongeren - lage premie: koop een eenvoudige auto

Wil je als jonge, beginnend bestuurder de premie zo laag mogelijk houden? Dan is het verstandig om voor een bescheiden prijs een eenvoudige auto te kopen. Je betaalt namelijk de laagste premie voor lichtgewicht auto’s met een laag vermogen. Wil je meteen in een snelle Audi of BMW rijden? Dan ga je veel meer premie betalen.

Sluit geen autoverzekering af op naam van je ouders

Wil je een auto verzekeren op naam van je ouders afsluiten om een hoge premie te omzeilen? Dan is dat op de lange termijn niet verstandig. Je bouwt zelf namelijk geen schadevrije jaren op. Ben je de regelmatige bestuurder van de auto? Dan ben je verplicht om zelf de autoverzekering af te sluiten.

Autopremie Alert

Wil je een seintje ontvangen als het voor jou slim is om naar je autoverzekering te kijken? Vul dan de maand in waarin de premie van je autoverzekering wijzigt en meld je aan voor onze Autopremie Alert.

Prolongatiemaand
E-mailadres

Speciale autoverzekering voor jongvolwassenen

Helaas bestaat er geen speciale autoverzekering voor jongvolwassenen of jonge bestuurders. Wil je weten bij welke verzekeraar je het goedkoopste uit bent? Maak dan een vergelijking op onze website.

Vergelijk autoverzekeringen

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Verbond van Verzekeraars
  • ANWB

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.