De premie van je autoverzekering betalen

Bij het afsluiten van je autoverzekering kun je zelf een betaalperiode kiezen. Je kunt de premie per maand of per jaar betalen. Meestal wordt het bedrag automatisch van je rekening afgeschreven op de afgesproken datum. De dag waarop je de premie moet betalen, wordt de vervaldag of premievervaldag genoemd. Moet je het geld handmatig overschrijven? Dan ben je zelf verantwoordelijk dat je de premie op tijd overmaakt.

Betalingsachterstand, en nu?

Heb je moeite met het betalen van je autoverzekering? Neem dan contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. In sommige gevallen kan je namelijk een bepaalde betalingsregeling treffen. Is dit niet mogelijk en heb je bij meer instanties openstaande rekeningen? Zoek dan hulp bij het oplossen van je schulden. 

Wanneer ben je een wanbetaler?

Het kan natuurlijk een keertje voorkomen dat er niet genoeg geld op jouw rekening staat. De premie van jouw autoverzekering kan dan niet worden afgeschreven. Je wordt als wanbetaler gezien als je 50 dagen of langer wacht met het betalen van je autoverzekerinspremie. De verzekeraar kan je verzekering dan opzeggen en je kunt een CIS registratie krijgen als wanbetaler. 

Gevolgen van wanbetaling

Heb je een betalingsachterstand opgelopen? Als je voor een langere tijd de premie niet kunt betalen, kan dit gevolgen hebben:

  • ​Je verzekeraar kan je verzekering beëindigen

Het beëindigen van je verzekering werkt met terugwerkende kracht. Dit betekent dat je onverzekerd rondrijdt. Hiervoor kun je een boete krijgen van de RDW. 

  • Het wordt moelijker om opnieuw een autoverzekering af te sluiten 
Je verzekeraar kan je registeren als 'wanbetaler' in het CIS (Centraal Informatie Systeem). Dit is een landelijke database met informatie waar elke verzekeraar toegang tot heeft. Dit kan problemen geven als je opnieuw een autoverzekering wil afsluiten. 

Let op: wacht je te lang met het betalen van je premie? Dan kan de autoverzekeraar je autoverzekering stopzetten. Dat mag de verzekeraar doen bij een betalingsachterstand van 30 dagen. Het gevolg is dat je tijdelijk niet meer verzekerd bent. En dat betekent dat je niet met je auto de weg op mag. 

Boete voor rijden zonder autoverzekering

Stap je zonder autoverzekering toch in je auto? Dan loop je het risico om bij een ongeluk de schade zelf te moeten betalen. Maar je kunt ook een flinke boete krijgen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De RDW controleert minimaal één keer per jaar of alle geregistreerde kentekens zijn verzekerd. Is jouw auto niet verzekerd? Dan krijg je een boete van € 400,- . Die boete kan je tot drie keer per jaar krijgen. 

Overstappen naar een andere verzekeraar bij betalingsachterstand

Sluit je een nieuwe autoverzekering af? Dan controleert de nieuwe verzekeraar je geschiedenis in het verzekeringsregister en CIS. Als je vorige verzekeraar hier een registratie heeft gedaan, komt deze dus naar boven. Bovendien vraagt een nieuwe verzekeraar altijd of je verzekering in het verleden is opgezegd door een verzekeraar. Hier moet je wel eerlijk op antwoorden. Er zijn verzekeraars die je hierdoor niet meer willen accepteren. Gelukkig zijn er wel een aantal verzekeraars die je nog wel willen accepteren onder bijzonder voorwaarden. Je moet dan bijvoorbeeld je premie voor een heel jaar in een keer betalen. Je bent dan wel pas verzekerd op de dag dat de premie binnen is bij de verzekeraar.

Lees meer over een autoverzekering afsluiten na wanbetaling

Veelgestelde vragen over wanbetaling en betalingsachterstand

Wat gebeurt er als je de premie alsnog betaalt na tijdelijk stopzetten autoverzekering?

Is je verzekering opgeschort, maar betaal je de premie alsnog? Dan zal je verzekeraar de verzekering weer activeren. Dit gebeurt meestal binnen 24 uur na ontvangst van de betaling. Maar let op: het kan zijn dat je in de tussentijd al bent gecontroleerd door de RDW. Je kunt dan alsnog een boete krijgen omdat je niet verzekerd was. En heb je schade gemaakt in dezelfde periode? Dan draai je zelf op voor de kosten.

Wat gebeurt er als je overstapt na opschorting?

Als je een betalingsachterstand hebt, kan je verzekeraar je autoverzekering eerst tijdelijk stopzetten. Dit heet opschorten. Als je verzekering bij je vorige verzekeraar vaak is opgeschort dan kan de nieuwe verzekeraar dit zien in het verzekeringsregister. Er zijn een aantal verzekeraars die dit controleren voordat ze je accepteren als nieuwe verzekeringnemer. Dit zijn vaak ook verzekeraars die je hierdoor kunnen weigeren of je alleen willen accepteren onder bijzondere voorwaarden.

Hoe hoog is mijn betalingsachterstand?

Weet je niet precies hoeveel premie je nog moet betalen? Neem dan contact op met je verzekeraar om dit voor je te controleren.

Wanbetaling: welke stappen zijn er?