Autoverzekering berekenen: hoe werkt dat?

De premie van je autoverzekering berekenen kan in 3 eenvoudige stappen:

 1. Vul je kenteken, postcode en huisnummer in
 2. Geef aan hoeveel schadevrije jaren je hebt en hoeveel kilometer je per jaar rijdt
 3. Kies de juiste dekking: WA, WA beperkt casco of WA volledig casco

Nadat je je gegevens hebt ingevuld, zie je de premie per verzekeraar. De verzekeraar baseert de premie van je autoverzekering op basis van het risico op schade. Om dit risico te kunnen inschatten bekijkt de verzekeraar bijvoorbeeld hoe oud je bent, waar je woont en in wat voor een auto je rijdt. 

Welke factoren hebben invloed op de premie?

Hoeveel premie je moet betalen is afhankelijk van meerdere factoren. Factoren die het risico op schade verhogen, zorgen ervoor dat je premie stijgt. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Zware of snelle auto’s
 • Snelle auto’s
 • Privégebruik, maar ook zakelijk
 • Als je meer dan 7.500 kilometer per jaar rijdt
 • Als je jonger dan 24 of ouder dan 60 bent
 • Als je een rijontzeggingstrafrechtelijk verleden of veel schades in een korte periode hebt gehad
 • Als je in het verleden een wanbetaler bent geweest
 • Als je auto een hoge dagwaarde of cataloguswaarde heeft
 • Als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt

Welke kosten heb je nog meer?

Als je een auto rijdt komen daar allerlei kosten bij kijken. Niet alleen de kosten voor je autoverzekering, maar ook bijvoorbeeld  aanschafkosten, benzinekosten en kosten voor de wegenbelasting. Meer inzicht nodig in kosten voor je auto of autoverzekering? We helpen je graag bij:

Besparen op je autoverzekering

Heb je al een autoverzekering? Grote kans dat je kunt besparen door over te stappen. Vooral als je bijvoorbeeld bent verhuisd, of een nieuwe auto hebt. Dit kan een behoorlijk effect hebben op je autopremie. Een aantal tips: 

1. Vergelijk regelmatig

Veel mensen kijken niet meer om naar hun autoverzekering na het afsluiten. Maar je auto wordt ouder, premies veranderen, je schadevrije jaren stijgen er de markt blijft in ontwikkeling. Bovendien krijgen nieuwe klanten vaak extra kortingen. Vergelijk je autoverzekering dus regelmatig

2. Kijk goed naar je dekking

Voor het kiezen van de dekking voor je auto is het niet voldoende om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken. Wel kun je hierop een eerste selectie maken:

auto van 0 - 5 jaar volledig casco (allrisk)
auto van 6 - 10 jaar beperkt casco (wa-plus)
auto ouder dan 10 jaar WA-verzekering


Kies voor een ruimere dekking als je veel schadevrije jaren hebt of als je auto een hoge dagwaarde heeft. Heb je weinig geld achter de hand of is je auto nog niet afbetaald? Dan kan het ook slim zijn om een ruimere dekking te kiezen. 

3. Hoger eigen risico

Kun je voor een hoger eigen risico kiezen? Dan krijg je in ruil daarvoor vaak korting. Check goed hoeveel je daarmee bespaart: is het hoog genoeg om op te wegen tegen die keer dat je schade hebt? Deze factoren kunnen invloed hebben op je autopremie. Wil je je autoverzekering berekenen? Neem deze factoren dan mee in je overweging.​

Autoverzekering berekenen en afsluiten bij Independer

Independer vindt dat je op je autoverzekering moet kunnen vertrouwen. Wij onderhandelen daarom voor jou met verzekeraars over de beste voorwaarden en scherpste voorwaarden.

Als je bij ons autoverzekeringen vergelijkt, zie je in het zoekresultaat bij welke verzekeraars je op je premie kunt besparen. Bij Independer weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Awards Independer autoverzekering

WUA

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 201920172013 en 2011.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Shopping Awards

In 2019 won Independer de Shopping Awards publieksprijs XL in de categorie financiële diensten. Independer behaalde van alle genomineerden de hoogste eindscore, binnen een combinatie van twee onafhankelijke onderzoekmethodes onder online klanten. 

Onderzoek autoverzekeringen

Met ruim twintig jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en vergelijkingen en honderdduizenden afgesloten autoverzekeringen, heeft Independer heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van onderzoeken van de afgelopen jaren:

Informatie gecontroleerd door expert

Bronnen

Voor het samenstellen van de informatie op deze pagina, zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • ​Rijksoverheid
 • ANWB
 • Verbond van Verzekeraars