Rijbewijs aanvragen en ophalen

Ben je geslaagd voor je rijexamen? Dan kun je je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor in je gemeente. Je moet hier meestal een afspraak voor maken. Na 5 werkdagen is je rijbewijspasje klaar. Je kunt het dan komen ophalen waar je het hebt aangevraagd. In sommige gemeentes is het ook mogelijk om je rijbewijs thuis te laten bezorgen.


Wat moet je meenemen?

Ga je naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen? Neem dan het volgende mee:

  • Een goed­ge­lij­ken­de kleu­ren­pas­fo­to. De foto moet aan bepaalde eisen voldoen. Je mag bijvoorbeeld niet breeduit lachen en je oren moeten zichtbaar zijn. Je kunt de foto het beste laten maken door een professionele fotograaf.
  • Een gel­dig legitimatiebewijs. Dit kan een pas­poort of iden­ti­teits­kaart zijn.
  • Je bromfietsrijbewijs als je dit hebt

Let op: Heb je niet de nationaliteit van een land uit de EU, Liech­ten­stein, Noor­we­gen, IJs­land of Zwit­ser­land? Neem dan een gel­di­ge ver­blijfs­ver­gun­ning mee. ​


Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraag je al 17-jarige je rijbewijs aan? Dan moet je eerst de begeleiderspas aanvragen. Anders kun je geen rijbewijs aanvragen. Je hoeft de begeleiderspas nog niet in je bezit te hebben op het moment dat je je rijbewijs aanvraagt. De gemeente kan namelijk al zien of de aanvraag is geregistreerd. 


Kosten 

Meestal moet je de kosten voor je rijbewijs betalen op het moment dat je je rijbewijs aanvraagt. Een gewone aanvraag kost maximaal € 41. Heb je meer haast? Dan kun je kiezen voor een spoedaanvraag. Hiervoor betaal je maximaal € 75,70 (tarieven 2022)


Beginnersrijbewijs

Je eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Het ziet er hetzelfde uit als een normaal rijbewijs, maar de eerste jaren gelden er strengere regels voor beginnend bestuurders. Bijvoorbeeld voor het gebruik van alcohol. Je vindt meer informatie hierover op rijbewijs.nl.

Rijden in de auto van je ouders

Leen je de auto van je ouders af en toe? Dan is het goed om te weten dat je ouders bij schade gewoon verzekerd zijn. Ook als jij achter het stuur zat dus. Welke schades er allemaal worden gedekt, is afhankelijk van de dekking van de autoverzekering. Met een WA-verzekering zijn alleen schades gedekt die je veroorzaakt aan de auto van een ander. Een voorbeeld: bij het inparkeren knal je per ongeluk op de auto van de buurvrouw. Er zit een flinke deuk in de portier. En ook de auto van je ouders is beschadigd. In dit geval valt alleen de schade van de auto van de buurvrouw onder de dekking. Hebben je ouders een allrisk dekking? Dan is ook de schade aan de eigen auto gedekt. Maar let op: als je ouders de schade claimen bij de verzekeraar, heeft dit invloed op hun premie. Ze moeten meer premie gaan betalen en verliezen schadevrije jaren

Je eerste auto kopen

Voor een dure, snelle auto met veel vermogen betaal je een hogere premie. Autoverzekeraars kijken naar verschillende eigenschappen van de auto om te bepalen welke premie je gaat betalen. Daarom is het verstandig om na het behalen van je rijbewijs je eerste auto eenvoudig te houden. Overweeg bijvoorbeeld een tweedehands auto. Dan houd je de premie zo laag mogelijk.

Auto overschrijven op je naam

Heb je je eerste auto gekocht? Dan moet je die eerst op naam laten zetten. Dit wordt ook wel auto overschrijven of kenteken overschrijven genoemd. Pas dan is de auto officieel van jou. Je bent dan verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering, de APK-keuringen en het betalen van wegenbelasting. Je kunt je auto overschrijven bij een RDW loket, of online via de website van RDW.

Je hebt hiervoor nodig:

  • een geldig legitimatiebewijs (je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs)
  • van de verkoper van de auto: het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs óf het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode.​​

Lees hier alle informatie over auto overschrijven

Autoverzekering afsluiten beginnend bestuurder

Zodra je een auto hebt gekocht, moet je ook een autoverzekering afsluiten. De premies van autoverzekeringen verschillen sterk. Vooral voor jongeren. Wil je niet teveel betalen? Vergelijk dan meerdere autoverzekeringen voordat je er één afsluit.


Waar moet je op letten?

Als je een autoverzekering afsluit, moet je kiezen welke dekking je wil. Je kunt kiezen uit:​

  • Wettelijke Aansprakelijkheid (WA): het is in Nederland verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed.
  • WA + beperkt casco: met deze dekking zijn ook verschillende schades aan je eigen auto verzekerd, zoals brandschade, ruitschade en diefstal. Schade aan je eigen auto die door eigen schuld is ontstaan, valt niet onder de dekking.
  • WA + volledig casco (allrisk): hiermee ben je voor vrijwel alle autoschades verzekerd. 

De goedkoopste optie is een WA-verzekering. Veel jongeren kiezen voor deze optie. Maar let op: deze verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze kosten zou je dus zelf moeten betalen. 

Je kunt ook nog kiezen voor een aanvullende verzekering. Zo ben je bijvoorbeeld ook verzekerd voor pechhulp of als jouw passagiers bij een ongeval gewond raken. ​

Autoverzekering afsluiten op naam van je ouders

Heb je pas net je rijbewijs? Dan betaal je een veel hogere premie voor je autoverzekering. Dit komt omdat jongeren vaker schade rijden dan oudere mensen. Pas als je een aantal jaar zonder schade rijdt, gaat je premie omlaag. Je krijgt dan korting in ruil voor je schadevrije jaren. Het kan daarom verleidelijk zijn om je verzekering niet op je eigen naam af te sluiten, maar op naam van je ouders. Maar dit is niet toegestaan. Je kunt hier een boete voor krijgen en het wordt zelfs gezien als fraude. Veel verzekeraars willen mensen met een fraudeverleden niet accepteren. Je moet je autoverzekering dus altijd afsluiten op je eigen naam. Meer weten? 

Lees ook: autoverzekering afsluiten op naam ouders

Wegenbelasting

En dan heb je nog de wegenbelasting. Dit is de belasting die je betaalt als je een auto of ander motorvoertuig bezit. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen is afhankelijk van het type auto waar je in rijdt en van je woonplaats. Je kunt de wegenbelasting maandelijks betalen via automatische incasso. Wil je weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen? 


Autorijden in het buitenland

Ga je op vakantie in het buitenland en wil je daar een auto huren? In landen van de Europese Unie (EU) mag je gewoon rijden met een geldig Nederlands rijbewijs. In landen buiten de EU heb je soms een internationaal rijbewijs nodig. Ga je voor een bepaalde periode in het buitenland wonen? Dan is je Nederlandse rijbewijs niet altijd geldig. Neem in dat geval contact op met de instantie die in dat land rijbewijzen afgeeft. 

Let op: ben je 17 jaar en heb je al een rijbewijs? Dit is helaas niet geldig in het buitenland. In Europese wetgeving is namelijk geregeld dat je pas na je 18e verjaardag een rijbewijs mag halen. 

Autoverzekering pas afsluiten als je je rijbewijs hebt

Heb je al een auto gekocht maar je rijbewijs nog niet behaald? Dan kun je in de meeste gevallen ook nog geen autoverzekering afsluiten. Bij een paar autoverzekeraars is het wel mogelijk om je auto alvast te verzekeren. Wil je hier meer informatie over? Neem gerust contact op met onze klantenservice voor autoverzekeringen. Wij zijn zeven dagen per week telefonisch bereikbaar.

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice