Wat moet je doen als je je rijbewijs kwijt bent?

Ben je je rijbewijs kwijt? Als je rijbewijs is gestolen of als je hem bent verloren hoef je geen aangifte te doen bij de politie. Wat moet je dan wel doen? Ga zo snel mogelijk naar de gemeente om een verklaring in te vullen en een nieuw rijbewijs aan te vragen. 

  • Maak een afspraak bij het gemeentehuis. 
  • Bij het gemeentehuis vul je een verklaring in dat je je rijbewijs kwijt bent.
  • Je vraagt direct een nieuw rijbewijs aan. 
  • Maak een afspraak voor het ophalen van je nieuwe rijbewijs. Dit kan meestal na 5 werkdagen.
Je hebt maximaal 3 maanden de tijd om het nieuwe rijbewijs af te halen. Je moet dit persoonlijk doen. Er zijn ook een aantal gemeenten die je rijbewijs thuisbezorgen. ​

Rijbewijs aanvragen: dit moet je meenemen

Als je je rijbewijs kwijt bent, kun je een een nieuwe aanvragen. Je moet je dan wel kunnen legitimeren. Neem het volgende mee:

  • ​Een geldig paspoort of identiteitskaart
  • Een nieuwe pasfoto volgens de eisen van de overheid. De goedgelijkende pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag. 
  • Geld om de kosten voor het rijbewijs te betalen (liefst pinpas).
  • Heb je niet de nationaliteit van een land uit de EU? Neem dan een geldige verblijfsvergunning mee.

Tip: Ga je je nieuwe rijbewijs ophalen? Vergeet dat niet het afhaalbewijs.


Rijbewijs kwijt kosten

Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs betaal je gemiddeld 40 euro. Je kunt je nieuwe rijbewijs meestal na 5 werkdagen ophalen. Je kunt vaak ook kiezen voor een spoedprocedure. Je betaalt dan wel iets meer (ongeveer 30 euro extra). Maar je kunt je rijbewijs sneller ophalen, en mag dus sneller weer autorijden. Vraag bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn.

​Kosten nieuw rijbewijs bij diefstal of verlies

Of je je rijbewijs nu bent verloren, of dat deze gestolen is: de kosten blijven gelijk. Ook is de procedure voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs hetzelfde.

Boete voor rijden zonder rijbewijs

Het is in Nederland niet toegestaan om te rijden zonder rijbewijs. Ben je je rijbewijs vergeten en wordt je aangehouden? Dan kun je hier een boete voor krijgen. Voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs, betaal je in 2021 een boete van 100 euro. Heb je al een nieuw rijbewijs aangevraagd, maar nog niet ontvangen? Ook dan mag je niet autorijden.

Autoverzekering vergoedt niet alle schade bij ongeval

Stap je zonder geldig rijbewijs achter het stuur? Dan riskeer je een boete. Maar je loopt het risico om nog veel meer geld kwijt te zijn. Maak je autoschade tijdens het rijden zonder rijbewijs? Dan is de kans groot dat je autoverzekering de schade niet volledig dekt. Je verzekeraar vergoedt in dit geval wel de materiële schade of letselschade bij de tegenpartij. Deze schade probeert hij vervolgens op jou te verhalen. Schade aan je eigen auto wordt in deze situatie niet uitgekeerd.

Rijbewijs kwijt in het buitenland

Ben je je rijbewijs verloren op vakantie? In dat geval moet je aangifte doen bij de plaatselijke politie. Van de politie krijg je een aangiftebewijs mee. Heb je een huurauto, of ben je met je eigen auto op vakantie? Dan is het verstandig om na te vragen of je mag blijven rijden zonder je rijbewijs. Eenmaal terug in Nederland kun je via de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen.

Zo zit het met een verlopen rijbewijs

Ook als je rijbewijs verlopen is mag je niet de weg op. Doe je dit toch en veroorzaak je een aanrijding? Ook in dit geval kan het je duur komen te staan als er door jouw schuld schade ontstaat aan anderen. Je verzekeraar probeert dan om de schade op jou te verhalen. Zeker bij letselschade kan dit bedrag hoog oplopen. Verleng je rijbewijs dus op tijd. 

Verlopen rijbewijzen langer geldig door corona maatregelen

Door de coronamaatregelen is het niet voor iedereen mogelijk om het rijbewijs om tijd te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijs in sommige gevallen langer geldig zijn. Dit betekent dat je de afspraak voor het verlengen van je rijbewijs iets mag uitstellen.

Rijbewijs toch teruggevonden

Heb je je rijbewijs toch teruggevonden? Als je al een verklaring hebt ingevuld bij het gemeentehuis, is het oude rijbewijs ongeldig verklaard. Dit kan niet meer worden teruggedraaid. Je kunt in dit geval het oude rijbewijs het beste inleveren bij de gemeente. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Rijksoverheid
  • RDW

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.