Origineel en geldig rijbewijs

Als je achter het stuur zit, moet je altijd een origineel en geldig rijbewijs kunnen laten zien. Het is daarom belangrijk dat je je rijbewijs op tijd laat verlengen. Maar ook dat je eraan denkt om ‘m altijd mee te nemen. 

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je je rijbewijs toch bent vergeten. Zorg er dan in ieder geval voor dat je je wel kunt legitimeren met een identiteitskaart of paspoort. Stel bijvoorbeeld dat je wordt aangehouden omdat je per ongeluk iets te hard rijdt. De agent kan je gegevens opzoeken door middel van je legitimatiebewijs als je je rijbewijs niet bij je hebt. Op deze manier kun je aantonen dat je wel in het bezit bent van een rijbewijs, maar dat je bent vergeten om deze mee te nemen. In sommige gevallen krijg je dan slechts een waarschuwing. Maar het is ook mogelijk dat de agent je alsnog een boete geeft, omdat je het rijbewijs niet kunt tonen.

Rijbewijs vergeten: hoogte van boete

De hoogte van de boete vind je terug in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM). In 2021 is deze boete 100 euro. Is je rijbewijs verlopen en heb je er niet aan gedacht om deze op tijd te verlengen? Ook dan betaal je een boete van 100 euro (rijbewijs korter dan een jaar geleden verlopen).

Schade veroorzaken bij rijden zonder rijbewijs

Veroorzaak je een ongeval op de weg terwijl je je rijdt zonder rijbewijs? Dan kunnen de kosten nog hoger oplopen dat het boetebedrag. Het kan namelijk zo zijn dat je autoverzekering de schade in dit geval niet volledig dekt.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Ben je je rijbewijs kwijt? Als je rijbewijs is gestolen of als je deze bent verloren, is het verstandig om snel een nieuwe aan te vragen. 

Lees hier meer:

rijbewijs kwijt of gestolen

Bespaar op je autoverzekering

Ben je al een aantal jaar niet overgestapt van autoverzekering of heb je sinds kort een nieuwe auto? Vergelijk autoverzekeringen om te zien wat je kunt besparen.