Rijbewijs verlengen via je gemeente

Bij sommige gemeentes is het mogelijk om je rijbewijs online te verlengen, maar meestal heb je hiervoor een afspraak nodig. Je kunt deze afspraak vaak eenvoudig inplannen via de website van de gemeente waar je bent ingeschreven.

Wat je moet meenemen:

  • je legitimatiebewijs
  • Pasfoto in kleur
  • je huidige Nederlandse rijbewijs

De kosten voor je nieuwe rijbewijs (meestal rond de 40 euro) betaal je vooraf, dus op het moment dat je het rijbewijs aanvraagt. Je kunt je rijbewijs meestal binnen een aantal werkdagen ophalen. Bij sommige gemeenten ontvang je een SMS bericht of e-mail wanneer het rijbewijs klaar ligt. 

Rijbewijs verlengen met spoed

Heb je je rijbewijs sneller nodig? Dan kun je kiezen voor de spoedprocedure. Je betaalt hiervoor ongeveer 34 euro extra. Het rijbewijs ligt dan de volgende werkdag al voor je klaar. Let wel op: meestal moet je de aanvraag dan wel voor een bepaald tijdstip doen (bijvoorbeeld voor 14:30 uur).

Rijbewijs verlengen voor vervaldatum

Op je rijbewijs staat de datum tot waarop deze geldig is. Dit is normaal gesproken 10 jaar. Voor oudere mensen (ouder dan 70) is de geldigheid van het rijbewijs 5 jaar. Voordat je rijbewijs is verlopen moet je een nieuw rijbewijs hebben. Doe de aanvraag dus altijd ruim op tijd.

Rijbewijs verlengen 75-plusser

Verloopt je rijbewijs als je 75 jaar of ouder bent? Dan moet je medisch gekeurd worden om je rijbewijs te kunnen verlenen. Daarnaast moet je een gezondheidsverklaring invullen. Het is raadzaam om deze 4 maanden voordat het rijbewijs verloopt al in te vullen. Meer informatie over rijbewijs verlengen voor 75-plussers vind je op de website van de Rijksoverheid.

Rijbewijs verlengen kosten

De kosten voor het verlengen van je rijbewijs bedragen ongeveer 40 euro. Dit bedrag kan iets verschillen per gemeente. Voor een spoedprocedure komt er nog zo’n 34 euro bij. Heb je een nieuw rijbewijs nodig omdat je het andere rijbewijs verloren bent? Dan ben je vaak meer geld kwijt. De prijzen hiervoor lopen erg uiteen en kunnen erg verschillen per gemeente. Wil je weten wat het in jouw gemeente kost? Je vindt de tarieven terug op de website van je gemeente.

Buitenlands rijbewijs omwisselen voor Nederlands rijbewijs

Ga je in Nederland wonen, maar heb je een buitenlands rijbewijs? Dan kun je nog een bepaalde periode gebruik maken van dit rijbewijs. Dit is afhankelijk van het land waar je het rijbewijs hebt gehaald. Na het aflopen van deze periode moet je wel een Nederlands rijbewijs hebben. Dit kan op twee manieren: door opnieuw rijexamen te doen, of door het buitenlandse rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit laatste kun je regelen via je gemeente.

Boete voor rijden met verlopen rijbewijs

Is je rijbewijs verlopen? Dan mag je niet meer autorijden. Doe je dit toch? Als de politie je staande houdt, kan je een behoorlijke boete krijgen. Als je rijbewijs korter dan een jaar geleden is verlopen, is de boete 100 euro. Is het rijbewijs langer dan een jaar geleden verlopen, dan is de boete 370 euro (boetebedragen in 2021). Ook als je je nieuwe rijbewijs al hebt aangevraagd, mag je niet autorijden als het huidige is verlopen.

​Bespaar op je autoverzekering

Ben je al een aantal jaar niet overgestapt van autoverzekering of heb je sinds kort een nieuwe auto? Vergelijk autoverzekeringen om te zien wat je kunt besparen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Rijksoverheid
  • RDW
  • Boetebase

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.