Wat is een rijgedragverzekering?

Met een rijgedragverzekering krijg je extra korting op je premie als je goed rijgedrag vertoont. Hoe het werkt? Je ontvangt een stekker die je in je auto moet plaatsen. Hiermee meet de verzekeraar jouw rijgedrag. Hoe beter je rijdt, hoe hoger de beloning is die de verzekeraar maandelijks terugstort op je rekening. 

Rijgedrag meten met telematica

Auto’s worden steeds meer voorzien van telematica. Zo kun je met GPS je gestolen auto terugvinden en geven sommige auto’s je tips om het brandstofverbruik te verbeteren. Het is natuurlijk wachten op de eerste auto die je rijgedrag kan registreren voor je autoverzekering. Maar zo ver is het nu nog niet. Op dit moment meten verzekeraars je rijgedrag met een app of met de Chipin-stekker.

OBD-stekker: toegang tot software in je auto

Bij een rijgedragverzekering wordt gebruikgemaakt van een OBD-stekker. Lees meer over een OBD-stekker.

Independer test de Chipin

Bekijk hoe Jacco van Independer de Chipin in zijn auto installeert

Privacy en rijgedragverzekering

De apps en stekkers van rijgedragverzekeringen slaan veel informatie van je op. Zo meten ze wanneer je waar rijdt en hoe je je in het verkeer gedraagt. Het is belangrijk dat je dat weet, zodat je weet waar je voor kiest met een rijgedragverzekering. Uiteraard houden alle verzekeraars zich aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens en delen ze jouw informatie niet zomaar met derden. Lees meer over privacy en rijgedragverzekering. Gedetailleerde informatie over je privacy vind je op de website van de verzekeraar zelf.

Bij een rijverzekering wordt je rijgedrag gemeten. Afhankelijk van hoe veilig je rijdt, krijg je korting op je premie. Het wordt ook wel Pay How You Drive genoemd. 

Testpanel Independer rijgedragverzekering

De Independers Miriam, Jacco en Asma namen de proef op de som. Is het moeilijk om de Chipin te installeren? Wanneer scoor je groen of juist rood? En zouden ze jou een rijgedragverzekering aanraden of juist niet? In een serie artikelen delen we onze ervaringen met jou. Bekijk de bevindingen van ons testpanel.

Rijgedragverzekering: VOOROP

Bij VOOROP wordt je rijgedrag gemeten met de Chipin-stekker. Je resultaten worden opgeslagen in je persoonlijke account, waar je zelf online toegang toe hebt. Maandelijks wordt je rijscore vastgesteld. Aan het eind van het verzekeringsjaar worden de maandscores bij elkaar opgeteld tot één rijvaardigheidsscore. Met deze score bepaalt VOOROP je korting voor het nieuwe verzekeringsjaar. Heb je een goede score dan krijg je extra korting bovenop je gewone no claim-korting.

Ben je een onveilige rijder? Dan kan je no claim-korting in het nieuwe jaar lager uitvallen en ga je dus meer premie betalen. Na het eerste jaar kun je de polis wel dagelijks opzeggen.

Het gebruik van de Chipin is verplicht. Wil je niet dat je rijgedrag wordt gemeten? Kies dan voor een gewone autoverzekering.

"Ook autoverzekeringen worden steeds digitaler. Lees meer over digitalisering en wat je daaraan hebt."

- Rianne, expert autoverzekeringen

ANWB Veilig Rijden autoverzekering

Bij ANWB wordt je rijstijl bijgehouden door een stick die je in je auto plaatst. Deze stick verzamelt data tijdens al je ritten en houdt je rijstijl bij. Met de Veilig Rijden app ontvang je elke 10 dagen tips om jouw rijstijl en score te verbeteren. Ieder kwartaal start je standaard met 10% korting. Als je veilig rijdt, krijg je tot 20% extra korting op je premie. In totaal kun je dus tot 30% korting krijgen op je autoverzekering.

Rijgedragverzekering Fairzekering

Bij Fairzekering wordt je rijgedrag gemeten met de Chipin-stekker. Je resultaten worden opgeslagen in je persoonlijke account, waar je zelf online toegang toe hebt. Maandelijks wordt je rijscore vastgesteld. Afhankelijk van je score krijg je 0%, 10% of 35% van je maandpremie teruggestort op je rekening.

Het gebruik van de Chipin is verplicht. Wil je niet dat je rijgedrag wordt gemeten? Kies dan voor een gewone autoverzekering.