Schade aan je auto door overstekend wild

Als er onverwachts een dier voor je auto opduikt, vergoedt je autoverzekering de schade als je een beperkt casco of een volledig cascodekking hebt. Het maakt niet uit om wat voor dier het gaat. De schade moet dan wel ontstaan zijn door de botsing met het dier zelf. Als je door overstekend wild moet uitwijken en je raakt bijvoorbeeld een boom, wordt dit niet vergoed. Bij overstekend wild is er geen sprake van een eigenaar van het dier, waardoor er niemand aansprakelijk gesteld kan worden.

Aanrijding met overstekend wild en een WA-verzekering

Heb je alleen een WA-verzekering? Dan ben je niet verzekerd voor een aanrijding met loslopend wild. Een WA-verzekering vergoedt namelijk alleen schade die jij met je auto aan een ander veroorzaakt, dus niet de schade die een dier aan jouw auto toebrengt.

Gevolgen premie autoverzekering

In de meeste gevallen heeft het claimen van schade geen gevolgen voor de premie van je autoverzekering. Het is wel verstandig om dit even na te kijken in de voorwaarden van je autoverzekering. Daar staat of de no-claimkorting (de korting op je premie) gelijk blijft.

Aanrijden van huisdieren en je autoverzekering

Bij het aanrijden van huisdieren gelden andere regels dan bij het aanrijden van loslopend wild. Volgens de wet moet de eigenaar van het huisdier de schade vergoeden. Als er schade aan jouw auto ontstaat door bijvoorbeeld de hond van jouw buurman, moet je buurman dit dus betalen. Heb je een beperkt casco of volledig cascoverzekering? Dan kun je de schade claimen op je autoverzekering. Je verzekeraar herstelt de schade aan je auto en verhaalt de schade daarna op je buurman. Dit heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting. 

Net als bij een aanrijding met loslopend wild, ben je ook bij een aanrijding met een huisdier niet verzekerd met alleen een WA-verzekering. Je autoverzekeraar doet niets voor je, want deze schade valt niet onder de dekking. In dit geval moet je onderling met je buurman het probleem oplossen. Kom je hier niet uit? Dan kun je gebruikmaken van je rechtsbijstandverzekering, als je die hebt. Dan krijg je juridische hulp bij het verhalen van de schade.

Bronnen en expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.