Schade aan je auto is nooit fijn. Helemaal niet als daar een fietser of voetganger bij betrokken is. Ben je betrokken geraakt bij een aanrijding met een fietser of voetganger? Dan kan de afhandeling van de schade vrij ingewikkeld zijn, omdat er bijzondere regels gelden. Hier lees je wat deze regels zijn en wat je kunt verwachten.
Een auto, scooter of motorfiets wordt door de wetgever als een gevaarlijk voertuig beschouwd. Een fietser of voetganger noemt men de 'zwakkere verkeersdeelnemer'. Bij een aanrijding tussen een gemotoriseerde partij en een zwakkere verkeersdeelnemer, is daarom bij wet geregeld dat de eigenaar van de auto, scooter of motorfiets aansprakelijk is voor de schade die de ander lijdt. Daarop zijn twee uitzonderingen mogelijk:
Als er geen overmacht is, dan wordt de schade van de fietser of voetganger vergoed. Bij eigen schuld kan het zijn dat de schadevergoeding wordt verminderd met bijvoorbeeld 25% of 50%. Is hij gewond geraakt? Dan kan de schade niet eerder vastgesteld worden dan na volledige genezing, of vaststelling van blijvende invaliditeit. Dat kan jaren duren.
Voor de schade die de gemotoriseerde verkeersdeelnemer kan verhalen op (de verzekeraar van) de zwakkere verkeersdeelnemer gelden andere regels. Kom je als automobilist in botsing komt met een fietser en jou valt niets te verwijten? Dan kan jouw schade soms verhaald worden, ook als er aan de andere partij wordt uitgekeerd.
Zodra je een schade hebt gemeld, wordt de autoverzekering aangesproken. De premie van jouw verzekering wordt één keer per jaar vastgesteld. Heb je voor die datum een schade gemeld die niet op een andere partij verhaald kan worden? Dan gaat je premie mogelijk omhoog terwijl de schade nog niet is afgewikkeld.