Dader aansprakelijk stellen: verzamel bewijzen

Als je een andere partij voor schade aansprakelijk wilt stellen, is het belangrijk om bewijzen te verzamelen. Is een ander tegen je auto aangereden? Dan kun je met diegene het schadeformulier invullen. Dat is het bewijs dat de schade is ontstaan door het ongeval en dat een andere partij aansprakelijk is.

Is op het schadeformulier nog niet duidelijk wie de schuldige is van de aanrijding? Dan kun je de volgende bewijzen verzamelen om te laten zien dat de tegenpartij schuldig is:

  • ​Beeldmateriaal: foto’s kunnen aantonen dat de andere partij een fout heeft gemaakt. Maak bijvoorbeeld foto’s van de beschadigde auto en eventuele remsporen of glasscherven.
  • Getuigenverklaring: getuigen kunnen verklaren dat een andere partij een fout heeft gemaakt. Getuigen van het ongeval kunnen zowel omstanders als passagiers zijn.
  • Schaderapport: een schade-expert kan de oorzaak van de schade vaststellen.

Rechtsbijstand: juridische hulp vergoed

Is je auto verzekerd voor rechtsbijstand? Dan kun je juridische hulp van je rechtsbijstandsverzekeraar krijgen om schade te claimen. Met een rechtsbijstandsverzekering voor motorvoertuigen krijg je ook een contra-expert vergoed die een tweede schaderapport maakt. Dit is vooral handig als je het niet eens bent met het schaderapport van de eerste schade-expert. Als de verzekeraar van de tegenpartij de aansprakelijkheid van zijn of haar cliënt afwijst, kun je hulp vergoed krijgen voor een rechtszaak.

Wat als je niemand aansprakelijk kunt stellen?

Is de dader van het ongeval niet verzekerd of na de aanrijding doorgereden? Dan kun je schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Je hebt daarvoor wel een getuigenverklaring, schaderapport of factuur nodig. Het fonds moet wel kunnen zien dat de schade is veroorzaakt door een ander voertuig.

Bij schade door een onbekende dader kun je de volgende stappen ondernemen:

  • ​Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.
  • Laat de politie naar de schade kijken. Zij kunnen vaststellen of de aanrijding veroorzaakt is door een motorrijtuig.
  • Noteer indien mogelijk namen en adressen van personen die kunnen getuigen dat jouw auto onbeschadigd geparkeerd is en beschadigd is teruggevonden.
  • Neem contact op met Independer of met je verzekeraar.

Heb je je autoverzekering aangevuld met een inzittendenverzekering? Een schadeverzekering voor inzittenden vergoedt zowel letsel- als bagageschade na een ongeval. Een ongevallen-inzittendenverzekering betaalt een vast bedrag bij blijvende invaliditeit of overlijden.

Allrisk autoverzekering? Verzekeraar claimt schade bij andere partij

Als je allrisk bent verzekerd, stuur je het schadeformulier naar je eigen autoverzekeraar. Vervolgens stuurt de verzekeraar een expert langs om schade aan je auto te checken. Vervolgens kun je schade vergoed krijgen. Is een andere partij schuldig aan het ongeval? Dan stelt je verzekeraar de dader aansprakelijk.

Hoe claim ik schade aan mijn auto?

Heb je een autoverzekering afgesloten bij Independer? Dan kun je je schade heel gemakkelijk claimen via onze Verhaalservice.

Heb je je WA of beperkt casco verzekering niet bij Independer afgesloten? Stuur dan een aansprakelijkheidsbrief naar de autoverzekeraar van de tegenpartij. Maak in de brief duidelijk waarom de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade. Stuur ook bewijzen als foto’s, een schaderapport en een getuigenverklaring om je brief te onderbouwen.

De autoverzekeraar van de tegenpartij stuurt bij een grote schade een expert langs voor een schaderapport. Dit kan een bewijs zijn dat de tegenpartij de aanrijding heeft veroorzaakt. Als de tegenpartij schuldig is verklaard, vergoedt de autoverzekeraar de schade. Heb je een kleine schade? Dan krijg je meestal de opdracht om de auto naar een monteur te brengen voor een factuur.

Schade aan je auto in het buitenland?

Veel mensen nemen hun eigen auto mee naar het buitenland, bijvoorbeeld op vakantie. Het is natuurlijk heel vervelend als je dan schade rijdt.

Autoschade in het buitenland waarvoor je zelf niet aansprakelijk bent, wordt vergoed door je volledig casco verzekering of je rechtsbijstandverzekering. Als je een WA-verzekering of beperkt casco verzekering hebt, adviseren wij je om contact op te nemen met de Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar. De contactgegevens kun je hier eenvoudig terugvinden. 

Als je zelf aansprakelijk bent voor de schade, raden wij je aan om contact op te nemen met je verzekeraar.  

Wat als je zelf aansprakelijk bent?

Heb je schade bij iemand anders veroorzaakt? Dan kan diegene jou hiervoor aansprakelijk stellen. Nadat je het ingevulde en ondertekende schadeformulier naar je verzekeraar hebt gestuurd, beoordeelt die of je echt aansprakelijk bent. Het heeft dan ook geen zin om hier zelf uitspraken over te doen.

Bronnen en expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.