Vergoeding schade afhankelijk van je dekking

Krijg je de schade vergoed als je met je auto in het water belandt? Dat is afhankelijk van de dekking van je autoverzekering. In onderstaande tabel kun je zien waar je met iedere dekking voor verzekerd bent. Alleen met een WA + volledig casco (all risk) verzekering ben je verzekerd voor de schade aan je auto als je (door je eigen schuld) te water raakt. 

Oorzaak schade WA-verzekering WA + beperkt casco All risk
Schade aan derden/tweezijdige schade
Brand, explosie en blikseminslag
Diefstal
Sterretje in voorruit
Botsingen met dieren
Storm en ander natuurgeweld
Aanrijdingen, slippen en te water raken
Anders van buitenkomend onheil

Schade van passagiers

Zat je niet alleen in de auto toen je in het water belandde? Dan is dat extra vervelend. Goed om te weten dat jouw passagiers verzekerd zijn via jouw WA-verzekering. Zij kunnen de schade die ze hebben opgelopen doordat ze gewond zijn geraakt, vergoed krijgen van jouw autoverzekeraar. Uitbetaling van de schade kan soms wel even duren, want er moet eerst worden uitgezocht wie er schuldig is aan het ongeval. 

Aanvullende schadeverzekering voor inzittenden

Neem je vaak mensen mee in de auto? Dan kun je een aanvullende schadeverzekering voor inzittenden afsluiten. Deze verzekering kijkt niet naar wie er schuldig is, maar betaalt de werkelijke letsel- en bagageschade die jouw passagiers hebben geleden direct uit. Deze verzekering dekt ook jouw schade als bestuurder. Via je autoverzekering ben je hier niet voor verzekerd. Ben je niet meer in staat om te werken? Ook dan heb je recht op vergoedingen. Bijvoorbeeld voor een verlies van inkomen, aanpassingen in je woning en immateriële schade (smartengeld). Voor deze schade ben je alleen verzekerd met een schadeverzekering voor inzittenden.

Met een schadeverzekering voor inzittenden zijn ook je passagiers goed verzekerd als er iets gebeurt. Heeft je auto vier gordels? Dan geldt de verzekering voor vier personen. Bekijk in de polisvoorwaarden van je verzekeraar wat het maximaal verzekerde bedrag per persoon is.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Niet door eigen fout in het water beland

Ben je door de schuld van een andere weggebruiker in het water beland? Dan moet je samen met diegene het schadeformulier invullen. Als je schade wilt claimen, is het verstandig om bewijzen te verzamelen zoals getuigenverklaringen en foto’s van remsporen. Je kunt daarmee aantonen dat de andere bestuurder een fout heeft gemaakt. Vervolgens kun je diegene aansprakelijk stellen voor de schade en een schadevergoeding vragen. Dat is best lastig en daarom heb je er vaak hulp bij nodig. 

Rechtsbijstandsverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen? Dan ben je voor dit soort situaties verzekerd. Als de andere bestuurder is doorgereden, kun je je schade claimen bij het Waarborgfonds. Je moet wel kunnen aantonen dat een ander ervoor heeft gezorgd dat jij met je auto in het water bent gereden. En je moet binnen 2 weken aangifte doen bij de politie.

Auto te water: dit is wat je moet doen

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als in het water belandt, is het belangrijkste dat je rustig blijft. Probeer logisch na te denken en niet in paniek te raken. Volg vervolgens de volgende stappen om de auto uit te komen:


  1. Zet het contact niet uit, maar zet zo veel mogelijk verlichting van de auto aan, zodat hij beter zichtbaar is. Gebruik de hulpknop (E-call) als deze in je auto zit. 
  2. Maak je gordel los. Als hij niet open wil, snij je hem door met het mesje in de veiligheidshamer.
  3. Doe de zijramen van de auto open. Willen ze niet open? Dan tik je het glas in met de hamer.
  4. Verlaat de auto zo snel mogelijk via de raamopeningen en zwem het liefst achteruit weg, zodat je de auto in het zicht houdt.

Cursus auto te water

Wil je echt goed voorbereid zijn op de situatie dat je met je auto in het water kunt belanden? Dan kun je ook een cursus doen. Je rijdt dan onder begeleiding met een auto een zwembad in en leert wat je moet doen om zo snel mogelijk uit de auto te komen. Zo een cursus kost meestal tussen de 30 en 80 euro. Je kunt de cursus op verschillende plekken in Nederland volgen. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Autotewater.nl
  • ​SWOV
  • Verkeersnet.nl
  • Waarborgfonds Motorverkeer

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.