Wat moet je doen als je je autosleutel kwijt bent?

Heb je nog een reservesleutel? Dan kun je je autosleutel laten bijmaken. Ben je je autosleutel kwijt en heb je geen reservesleutel? Bel dan je autodealer. Een servicemonteur kan met speciale computerapparatuur je auto openen. Ook kan de dealer een nieuwe sleutel bestellen of als het nodig is een nieuw slot plaatsen.

Informeer je autoverzekeraar dat autosleutel kwijt is

Het is belangrijk om je autoverzekeraar te informeren wanneer je je autosleutel kwijt bent. Als het om diefstal gaat, vergoeden veel autoverzekeraars een nieuwe sleutel als je een beperkt of volledig casco verzekering hebt. Sommige verzekeraars stellen ook nog de voorwaarde dat het om inbraak of beroving gaat. Wanneer je de sleutel bent kwijtgeraakt door eigen schuld, is de kans op vergoeding kleiner. In je polis staat wat de maximale vergoeding is. Vaak is dit € 500,-. Een eventueel eigen risico wordt hier nog van afgetrokken. De vergoeding heeft vaak geen gevolgen voor je no-claimkorting.

Controleer of inboedelverzekering kosten vergoedt

Ben je je autosleutel kwijt door een beroving of woninginbraak? De kans is groot dat je inboedelverzekering dekking biedt voor diefstal van autosleutels. Het is ook slim om je autosloten te laten vervangen. De kosten hiervan worden vaak tot € 500,- vergoed.

Autosleutel laten bijmaken

Als je een auto krijg je er meestal twee sleutels bij. Ben je er eentje kwijt? Of is er eentje stuk? Laat dan meteen een sleutel bijmaken. Dit kan bij veel sleutelmakers of bij je autodealer. De meeste sleutels hebben een startonderbreker. Dit is een extra beveiliging in de vorm van een chip die is geïmplementeerd in de sleutel. Deze chip maakt contact met de computer in de auto, wanneer je het knopje indrukt. Heb je een oudere auto (15 jaar of ouder?) Dan bevat de autosleutel waarschijnlijk géén chip. De sleutelmaker kan dan direct een nieuwe sleutel voor je maken. 

Kosten

Wat kost het om een autosleutel bij te laten maken? Dat ligt aan het type sleutel. Bovendien zit er verschil in automerken. Een sleutel van een BMW is bijvoorbeeld duurder om na te maken dan een sleutel van Volkswagen.

Over het algemeen betaal je voor een autosleutel zonder chip (dus voor een oudere auto) ongeveer tussen de 10 en 30 euro. Heb je een sleutel met chip? Dan kost het je tussen de 50 en 100 euro om deze te laten bijmaken.

Waarom zijn autosleutels zo duur?

Autosleutels worden steeds moderner. Bijna alle auto’s kun je al van afstand bedienen. Sommige luxe modellen hebben zelfs een smart key. Als je met de sleutel in je zak in de buurt van je auto komt, gaat deze vanzelf open. Vervolgens hoef je alleen nog maar op een knopje te drukken om te starten. Deze sleutels zijn dan ook niet zomaar na te maken. De sleutels van goedkopere modellen zitten ook zo in elkaar dat ze niet gemakkelijk zijn na te maken. Dit komt omdat vanaf 1998 autosleutels zijn voorzien van een startonderbreker. Daardoor is het voor een dief moeilijk om een auto zonder sleutel mee te nemen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Krug Portegies

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.