Welke autoverzekering vergoedt de schade?

Heb je een autoverzekering met de dekking beperkt casco of volledig casco? Dan vergoedt je autoverzekeraar de schade. Je verliest wel een aantal schadevrije jaren en daarmee ook korting op je premie. Is een tegenpartij verantwoordelijk voor het beschadigen van je auto? Dan kun je deze schade vergoed krijgen van de autoverzekeraar van de dader. Je behoudt in dat geval je opgebouwde schadevrije jaren.

Objectieve berekening van de schade

Volgens de Nederlandse wet moet de hoogte van de schade objectief worden berekend. Het uitgangspunt voor herstel is de berekening van de garage. In die berekening staan:

  • De kosten van de onderdelen die vervangen moeten worden.
  • Een inschatting van de tijd die nodig is voor het monteren en demonteren van onderdelen. Dit gebeurt op basis van het zogenaamde Audatex systeem, wat een objectieve richtlijn is.
  • Een inschatting van de tijd die nodig is om eventueel onderdelen uit te deuken.
  • Een inschatting van de tijd die nodig is om onderdelen te spuiten.​

Expertise

Afhankelijk van het schadebedrag en de ouderdom van de auto, wordt er een expert ingeschakeld die controleert of de berekening van de garage reëel is. Daarbij houdt hij rekening met het uurloon van die garage. Een hoger uurloon leidt dus tot een hogere schade. De expert gaat ook na of er eventueel oude schade aan het voertuig verrekend moet worden.

Garage en herstellen

Moet de benadeelde partij de voordeligste garage kiezen?

Nee, de benadeelde partij is niet verplicht om naar de voordeligste garage te gaan en dat kan de verzekeraar dus ook niet afdwingen.

Moet de benadeelde partij de auto laten herstellen?

Nee, wettelijk gezien hoeft de benadeelde de schade niet te laten herstellen en dat kan de verzekeraar dus ook niet afdwingen.

Kan ik daar zelf nog iets aan doen?

Alleen als je een duidelijke aanwijzing hebt dat de andere partij fraudeert, kan jouw verzekeraar nader onderzoek instellen. Dan zal die fraude ook bewijsbaar moeten zijn. Je kunt geen bezwaar maken tegen het uitgekeerde bedrag omdat je het te duur vindt of bijvoorbeeld iemand kent die het goedkoper had kunnen herstellen.

Grote schade? Schade-expert schetst kostenplaatje

Heeft je auto een enorme klap gemaakt? En wil je herstelkosten vergoed krijgen? Dan stuurt je autoverzekeraar een expert langs om het kostenplaatje te schetsen. Diegene berekent de omvang van de schade door reparatiekosten in te schatten. Dit kun je vergoed krijgen van je autoverzekeraar.

De schade-expert maakt ook een berekening van de waardevermindering van je auto (verschil tussen de dagwaarde vóór de schade en de restwaarde na de schade). Diegene bepaalt de waarde van je auto op basis van factoren als een koerslijst, kilometerstand, ingebouwde accessoires en leeftijd.

Als laatste bepaalt de deskundige de oorzaak van de schade. Dit is voor jou handig om als bewijs te gebruiken als je een tegenpartij aansprakelijk wilt stellen.

Auto naar monteur bij kleine schade

Heb je slechts een kleine schade aan je auto? Dan stuurt de autoverzekeraar je naar een monteur om deze schade te checken. Diegene schetst een kostenplaatje op basis van calculatiedienst Audatex. Op de factuur zie je de kosten voor nieuwe onderdelen en werkuren die nodig zijn om de schade te herstellen. Vindt de verzekeraar het schadebedrag te hoog? Dan stuurt de verzekeraar een expert langs om een tweede begroting te maken. Dus laat je auto pas repareren als de autoverzekeraar met het schadebedrag instemt. Daarna kun je weer de weg op en opgelopen schade vergoed krijgen.

"Tip: laat je auto repareren bij een schadehersteller die is aangesloten bij de autoverzekeraar. Dit kan voordelen opleveren als een gratis vervangende auto, geen eigen risico en een volledige schadevergoeding."

- Rianne, expert autoverzekeringen

Total loss? Regeling verhoogt schadevergoeding

Zijn de reparatiekosten hoger dan de waardevermindering van je auto? Dan verklaart de deskundige je auto total loss. Vervolgens kun je een vergoeding krijgen op basis van de dagwaarde vóór de schade. Je moet wel een andere auto kopen om weer te kunnen rijden. Heb je een nieuwwaarderegeling? Dan krijg je het volledige bedrag uitbetaald om eenzelfde soort auto nieuw te kopen. 

Met een gelijkwaardige autoregeling krijg je een bedrag uitbetaald op basis van een koerslijst. Gaat het om een tweedehands auto? Dan kun je met aanschafwaarderegeling het aankoopbedrag terugkrijgen.

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Diks
  • A.A.S. Dagherstel

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Prijzen en awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.