Wat is de bonus-malusladder?

Als je een autoverzekering afsluit, wil de verzekeraar weten hoe lang je al zonder schade rijdt. Dit wordt uitgedrukt in schadevrije jaren. Heb je veel schadevrije jaren opgebouwd? Dan krijg je vaak korting op je premie. Om te bepalen hoeveel korting je krijgt, gebruiken verzekeraars een bonus-malusladder. Bonus betekent een jaar zonder schade, malus een jaar mét schade. 

Geen schade: bonus

Rijd je een jaar zonder schade (bonus)? Dan geeft de verzekeraar je korting, de zogenaamde no-claimkorting. De korting die je krijgt, verschilt per verzekeraar. 

Wel schade: malus

Claim je wel schade? Dan daal je op de bonus-maluslader. Deze daling gaat vaak met meerdere treden tegelijk, waardoor je zelfs op een negatief aantal schadevrije jaren uit kunt komen. We spreken dan van een malus-situatie. Dat betekent dat er een premieverhoging is als je in een bepaalde periode vaker schade hebt, en deze indient bij de verzekeraar.

Voorbeeld van een bonus-malusladder

Hieronder zie je een voorbeeld van een bonus malusladder. Deze is van Centraal Beheer. In de tabel zie je het kortingspercentage na schade zonder no-claimbeschermer.

Huidig kortingspercentage Huidig kortingspercentage Bij 1 schade het volgende jaar Bij 2 schades het volgende jaar
Huidige trede 22 75% 75% 65%
Huidige trede 21 75% 75% 65%
Huidige trede 20 75% 75% 60%
Huidige trede 19 75% 75% 55%
Huidige trede 18 75% 72,5% 50%
Huidige trede 17 75% 70% 45%
Huidige trede 16 75% 65% 40%
Huidige trede 15 75% 60% 35%
Huidige trede 14 75% 55% 25%
Huidige trede 13 72,5% 50% 15%
Huidige trede 12 70% 45% 5%
Huidige trede 11 65% 40% -15%
Huidige trede 10 60% 35% -15%
Huidige trede 9 55% 25% -15%
Huidige trede 8 50% 15% -15%
Huidige trede 7 45% 5% -15%
Huidige trede 6 40% -15% -15%
Huidige trede 5 35% -15% -15%
Huidige trede 4 25% -15% -15%
Huidige trede 3 15% -15% -15%
Huidige trede 2 5% -15% -15%
Huidige trede 1 -15% -15% -15%

No-claim beschermer

Als je een autoverzekering afsluit kun je deze soms aanvullend verzekeren met een no-claimbeschermer. Met deze bescherming kun je ieder jaar één keer schade claimen. Het gevolg is dat je premie bij je huidige autoverzekering niet omhoog gaat. Let hierbij op dat je wel je schadevrije jaren verliest. Dan is je premie hoger als je naar een andere verzekeraar overstapt.

Is de schade niet jouw schuld?

Als je niet schuldig bent aan de schade aan je auto, dan daal je niet op de bonus-malusladder. Je krijgt dus geen toeslag en blijft gewoon dezelfde premie betalen. De verzekeraar verhaalt de schade dan op de tegenpartij.

Verschillen per verzekeraar

Voor elk schadevrij jaar klim je meestal één trede op de bonus-malusladder. De snelheid waarmee je opklimt (of afdaalt) op de ladder verschilt per verzekeraar en kan flink verschillen in premie.

Check de bonus-malusladder van je verzekeraar

De exacte samenstelling van de bonus-malusladder kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Ook kun je hierin terugvinden hoeveel treden je op deze ladder eventueel terugvalt na het claimen van een schade. Ook in onze vergelijking kun je de bonus-malusladders van de verschillende aanbieders terugvinden.

Kleine schade: claimen of zelf betalen?

Het maakt voor je verzekeraar niets uit of de schade klein of groot is: de terugval in de bonus-malusladder is hetzelfde. Het kan daarom slim zijn om een kleine schade zelf te betalen en niet te claimen bij je verzekeraar. Je krijgt dan namelijk geen premieverhoging.

Tip: twijfel je of het verstandig is om je schade te claimen of niet? Gebruik dan onze handige hulptool:

Wat gebeurt er met mijn no-claimkorting als ik overstap?

Stap je over naar een andere (goedkopere) autoverzekering? Dan neem je je schadevrije jaren gewoon mee. De nieuwe verzekeraar vraagt het aantal schadevrije jaren op bij Roy-Data. De schadevrije jaren bepalen op welke trede van de bonus-malusladder je terechtkomt. En dus hoeveel no-claimkorting je krijgt van je nieuwe autoverzekeraar. 

Opstaptrede

Heb je nog geen schadevrije jaren? Dan hanteren verzekeraars een opstaptrede. Welke trede dit is, verschilt per verzekeraar. 

Negatief aantal schadevrije jaren: en nu?

Als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt, dan kan dit invloed hebben als je een nieuwe autoverzekering wil afsluiten. Niet elke autoverzekeraar keurt namelijk aanvragen goed waarbij er een negatief aantal schadevrije jaren is, de zogenaamde malus-situatie. Zoek je een autoverzekering die past bij jouw situatie? Onze experts helpen je graag verder. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Verbond van Verzekeraars
  • Centraal Beheer

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.