Als je een autoverzekering hebt, is een belangrijke factor daarin hoe weinig schade je rijdt. Heb je een jaar geen schade gehad? Dan beloont je autoverzekeraar je met korting op je premie. Verzekeraars gebruiken de bonus-malusladder om te bepalen hoeveel korting (of toeslag) je precies krijgt op de premie van je autoverzekering.
De bonus staat voor een korting op de premie als je geen schade hebt. Zolang je geen schade claimt, bouw je schadevrije jaren op. Aan de hand van het aantal schadevrije jaren geeft de verzekeraar je korting, de zogenaamde no-claimkorting.
Als je wel schade claimt, dan daal je op de bonus-malusladder. Deze daling gaat vaak met meerdere treden tegelijk, waardoor je zelfs op een negatief aantal schadevrije jaren uit kunt komen. We spreken dan van een malus-situatie. Dat betekent dat er een premieverhoging is als je in een bepaalde periode vaker schade hebt, en deze indient bij de verzekeraar.
Als je niet schuldig bent aan de schade aan je auto, dan daal je niet op de bonus-malusladder. Je krijgt dus geen toeslag en blijft gewoon dezelfde premie betalen. De verzekeraar verhaalt de schade dan op de tegenpartij.
Voor elk schadevrij jaar klim je meestal één trede op de bonus-malusladder. De snelheid waarmee je opklimt (of afdaalt) op de ladder verschilt per verzekeraar en kan flink verschillen in premie.
De exacte samenstelling van de bonus-malusladder kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Ook kun je hierin terugvinden hoeveel treden je op deze ladder eventueel terugvalt na het claimen van een schade. Ook in onze vergelijking kun je de bonus-malusladders van de verschillende aanbieders terugvinden.
Het maakt voor je verzekeraar niets uit of de schade klein of groot is: de terugval in de bonus-malusladder is hetzelfde. Het kan daarom slim zijn om een kleine schade zelf te betalen en niet te claimen bij je verzekeraar. Je krijgt dan namelijk geen premieverhoging.