Schade aan je auto tijdens de vakantie kan de vakantiepret behoorlijk bederven. Wat kun je zelf doen als je autoschade hebt op vakantie? Bij Independer leggen we je hier graag meer over uit.
Er is een groot verschil tussen schade en pech. Voordat je de alarmcentrale belt, is het goed om even stil te staan bij wat jouw verzekeraar ziet als schade. Want voor pech, zoals een klapband of kokende motor, ben je niet verzekerd met je autoverzekering. Hier heb je een pechhulpverzekering voor nodig.
Schade is bijvoorbeeld een aanrijding met een andere auto, een botsing met een lantaarnpaal of vandalisme. In dat geval kun je wel gebruik maken van je autoverzekering.
Bij schade bel je direct met de alarmcentrale van je autoverzekeraar. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Het telefoonnummer staat op je groene kaart. Doe alles in overleg met je alarmcentrale. Dan weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet én voorkom je dat je (een deel van) de kosten zelf moet betalen.
Heb je te maken met een aanrijding met een ander motorvoertuig? Neem dan eerst contact op met de alarmcentrale. Je hoort dan stap voor stap wat je moet doen. Dit verschilt namelijk per land en per situatie. Waar moet je aan denken?
"Verder lezen? Hier vind je alle details over autoschade met een buitenlandse tegenpartij."
Kun je niet meer verder rijden met je auto? Dan zorgt de alarmcentrale ervoor dat je auto naar een garage in de buurt wordt gesleept. Het maakt hierbij niet uit welke dekking je voor je auto hebt gekozen.
Afhankelijk van de situatie beslist de alarmcentrale of je auto kan worden gerepareerd. Kan dit niet binnen een aantal dagen? Dan kan het zijn dat je auto in Nederland gerepareerd moet worden.
Is je auto total loss? De alarmcentrale beslist dan of je auto gesloopt moet worden of moet worden verkocht aan een opkoper. Soms kan dit ter plekke (je auto moet dan ook op papier worden geëxporteerd), maar soms moet de auto eerst terug naar Nederland.
In Nederland zijn we inmiddels gewend dat schades binnen enkele weken afgewikkeld kunnen worden. Als je betrokken raakt bij een aanrijding of ongeval buiten Nederland, dan duurt de afhandeling meestal langer. Dat komt omdat er in ieder land eigen wetten en regels gelden.
Om de afhandeling zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het goed om alles in overleg met de alarmcentrale te doen. Ook kunnen duidelijke foto's en getuigenverklaringen hieraan bijdragen.
Heb je een reisverzekering of een rechtsbijstandverzekering? Dit zijn vaak goede aanvullingen op je autoverzekering bij problemen in het buitenland.
Een rechtsbijstandverzekering helpt je bijvoorbeeld als je er niet uitkomt met de tegenpartij wie er aansprakelijk is voor de schade. Goed om te weten: niet elke rechtsbijstandverzekering dekt alle conflicten in ieder land. Let hier dus op bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering voor in Nederland en daarbuiten.
Wil je graag vervangend vervoer bij autoschade in het buitenland? Of maak je extra (hotel)kosten omdat je langer op je vakantieadres bent omdat je auto nog niet gerepareerd of total loss is? Dan is het goed om contact op te nemen met je reisverzekeraar. In overleg met je reisverzekaar beslis je wat je bij autoschade in het buitenland doet en welke kosten je vergoed krijgt.