Wanneer eigen risico autoverzekering?

Je betaalt alleen een eigen risico als je schade hebt aan je eigen auto. Je hoeft dus geen eigen risico te betalen als je schade aan een andere auto veroorzaakt. Er kan dan ook alleen sprake zijn van een eigen risico bij een WA beperkte casco en een WA volledige casco verzekering. Een WA verzekering dekt alleen schade die je aan anderen toebrengt en kent daarom geen eigen risico.

Eigen risico en soort dekking

Hoe zit het met het eigen risico per dekking? 

WA-verzekering:

- je bent verzekerd voor schade aan anderen;

- je bent niet verzekerd voor schade aan je eigen auto. 

Je betaalt bij een WA-verzekering geen eigen risico, omdat je alleen verzekerd bent voor schade aan een andere auto. Dieper in de details? Lees hier alles over je WA-verzekering en het eigen risico

Beperkt casco verzekering

- je bent verzekerd voor schade aan anderen;

- je bent ook verzekerd voor schade door diefstal, inbraak, brand, storm, natuurschade en ruitschade. 

Je betaalt bij een beperkt casco verzekering alleen eigen risico als je schade hebt aan je eigen auto. Dieper in de details? Lees hier alles over je beperkt cascoverzekering en het eigen risico

Volledig casco verzekering:

- je bent verzekerd voor schade aan anderen;

- je bent ook verzekerd voor schade door diefstal, inbraak, brand, storm, natuurschade en ruitschade. 

- daarnaast krijg je vergoeding voor schade door vandalisme en schade door eigen schuld. 

Je betaalt bij een volledig casco verzekering alleen eigen risico als je schade hebt aan je eigen auto. Dieper in de details? Lees hier alles over je volledig cascoverzekering en het eigen risico

Eigen risico per schade

Het eigen risico betaal je altijd per schade die je claimt. Dus bij een nieuwe schade betaal je het eigen risico opnieuw.

Eigen risico verhogen

Je eigen risico kun je zelf bepalen. Bij Independer vind je ruim 120 autoverzekeringen waarvan het eigen risico varieert tussen € 0 en € 750. Op onze website kun je zelf aangeven hoe hoog of hoe laag jouw eigen risico moet zijn. Als je wat geld achter de hand hebt voor eventuele schades, kun je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Dit kan ervoor zorgen dat je een stuk goedkoper uit bent met je autoverzekering. 

Voorbeeld: eigen risico en schade

Hoe werkt het eigen risico in de praktijk? Stel: je hebt een autoverzekering met een eigen risico van € 135,-. Bij een schade van € 95,- zal je verzekeraar niets uitkeren, want de schade blijft onder het eigen risico. Bij een schade van € 200,- keert je verzekeraar € 200,- uit minus het eigen risico. De uitkering is € 65,-.

"Wil je liever geen eigen risico? Dan kun je ook je eigen risico afkopen. Wij vertellen je er graag meer over."

- Rianne, expert autoverzekeringen

Eigen risico afkopen

Bij sommige verzekeraars kun je je eigen risico 'afkopen'. Je betaalt dan meer premie voor je verzekering. Maar bij schade krijg je dan wel alles uitgekeerd. Meestal kan dit alleen voor de zogenaamde allrisk schades. Dat zijn schades die jij zelf aan je auto veroorzaakt. Schades die onder een beperkt casco dekking vallen, bijvoorbeeld stormschade, ruitschade en diefstal, vallen hier vaak niet onder. Bovendien is het niet bij alle verzekeraars mogelijk om je eigen risico af te kopen. 

Voorbeeld: eigen risico afkopen

Je hebt een ongeluk gehad met een totale schade van 1000 euro. Het eigen risico bedraagt 200 euro. Dan keert je autoverzekeraar 800 euro uit. Koop je het eigen risico af? Dan krijg je de volle 1000 euro uitgekeerd, maar daarvoor heb je ook meer premie betaald. Het is dus belangrijk om een afweging te maken of het afkopen wel voordelig is.

Hoger eigen risico jongeren

Jongeren kunnen soms een hoger eigen risico krijgen. Statistisch gezien hebben jongeren namelijk vaker schade. Voor de verzekeraar is dat een reden om het risico bij jongeren te verhogen. Als je weleens je auto aan je kinderen uitleent is dit handig om te weten. Soms kan het eigen risico voor jongeren namelijk wel honderden euro's verschillen.

Laatste nieuws eigen risico

Goed voorbereid op autovakantie tijdens corona: 4 tips Nog een paar weken en de zomervakantie begint weer! Gelukkig gaan er steeds meer landen op geel en is er steeds meer mogelijk. Veel mensen zijn daarom druk bezig met het plannen van hun vakantie. Ga jij dit jaar met... lees meer
Eerste winnaar tankpas ontvangt zijn prijs Sinds 10 mei hebben we een leuke winactie. Sluit je een autoverzekering af via onze website? Dan maak je kans op een gratis laad- of tankpas t.w.v. 1.000 euro. Niek uit Hengelo is de eerste winnaar en ontving afgelopen maandag... lees meer
Biertje teveel? Niet verzekerd bij autoschade Het is zover: de terrassen mogen tot acht uur ‘s avonds open. Dit betekent dat je tijd hebt voor dat tweede biertje. En misschien zelfs een derde en een vierde. Tenzij je met de auto bent natuurlijk. Want met een... lees meer
Lees meer nieuws over autoverzekeringen

Informatie gecontroleerd door expert

Bronnen

Voor het samenstellen van de informatie op deze pagina, zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • ANWB
  • Verbond van Verzekeraars​​​

Awards Independer autoverzekering

   

WUA

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 2019, 2017, 2013 en 2011.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Winnaar Shopping Awards 2021

In 2021 won Independer de Shopping Awards vakprijs in de categorie Verzekeringen. En in 2019 won Independer de publieksprijs XL in de categorie financiële diensten.

De Stichting Shopping Awards (voormalig Thuiswinkel Awards), reikt jaarlijks verschillende awards uit aan de beste (web)winkelbedrijven van Nederland. De stichting is in 2001 opgericht, met als doelstelling het organiseren én financieren van onafhankelijke award-verkiezingen voor de branche.