Aanrijding gehad? Kijk of je getuigen ziet

Heb je een aanrijding gehad? Probeer dan zo snel mogelijk rond te kijken of je getuigen ziet. Zijn er mensen die het ongeval mogelijk zagen gebeuren, vraag dan om hun gegevens. De getuigen kunnen onbekenden zijn, maar ook familieleden of vrienden. Het mag zelfs iemand zijn die bij je in de auto zat, maar een onafhankelijke getuige weegt wel zwaarder mee.

Vraag na de aanrijding zo snel mogelijk om de getuigeverklaring, want dan zitten de details nog goed in het geheugen.

Gegevens getuigeverklaring

Een getuigeverklaring hoeft niet heel uitgebreid te zijn. Als je een document hebt met de contactgegevens van de getuigen en een beschrijving van het ongeval, heb je het belangrijkste al. Daarnaast is nog een aantal gegevens handig om de getuigeverklaring mee aan te vullen: 

  • eventuele relatie tussen betrokkene en getuige
  • datum, plaats en tijd van het ongeval
  • waar was de getuige tijdens de schade of aanrijding/ongeval?
  • handtekening van de getuige

Tijdens het afhandelen van een schade heeft de verzekeraar mogelijk nog meer vragen aan de getuige. De verzekeraar kan dan vragen om nog een getuigenverklaring in te vullen. Veel verzekeraars hebben daar een speciaal formulier voor.​

Getuigen die elkaar tegenspreken

Soms spreken getuigen elkaar tegen. In dat geval kan het zo ver gaan dat getuigen gevraagd wordt om onder ede, voor de rechter, een verklaring af te leggen. De rechter beoordeelt dan de geloofwaardigheid van de getuigen.

Getuigen kunnen dus een grote rol spelen bij de afhandeling van autoschade. Zonder getuigen kan de schadeafhandeling heel anders aflopen.

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice

Expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.