Berekening van de herstelkosten autoschade

Schadeherstelbedrijven hebben een systeem om de kosten van autoschade te berekenen. Dit wordt het Audatexsysteem genoemd. Moet er een onderdeel worden vervangen? Dan kijkt de reparateur in het Audatexsysteem hoeveel tijd dit kost. Ook de spuitkosten en de prijzen van nieuwe onderdelen staan in dit systeem. Soms bepaalt de reparateur op basis van zijn ervaring en vakmanschap hoeveel tijd hij nodig heeft om iets te repareren. Bijvoorbeeld bij het herstellen van een deuk. De benodigde tijd wordt dan in het Audatexsysteem gezet. Uiteindelijk berekent het systeem het bedrag dat nodig is om de schade te herstellen. Dat bedrag wordt bepaald aan de hand van de gegevens die andere reparateurs invoerden en de gegevens van jouw auto.

Waardoor verschillen de herstelkosten?

Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor het herstellen van autoschade, hangt af van een aantal zaken. Zo zal de ene reparateur meer tijd nodig hebben dan de andere. Ook het uurloon speelt hierbij een rol, en dit kan flink verschillen. De hoeveelheid tijd en de kosten per uur vormen een belangrijk deel van het schadebedrag. Autoverzekeraars en reparateurs proberen wel afspraken te maken over een maximum uurtarief. Op die manier kan het verschil in prijs wat kleiner worden gemaakt.

Naast bovenstaande factoren, speelt de dekking van je autoverzekering ook een rol. Wil je je auto uitgebreider verzekeren tegen schade? Slim om dan even een vergelijking van autoverzekeringen te maken.


Voorbeeld kosten bij lakschade

Lakschade kan op veel verschillende manieren ontstaan. Het wordt ook op verschillende manieren hersteld. Op welke een schadehersteller dit doet, is afhankelijk van de grootte en ernst van de schade. Wat de reparatie gaat kosten, is bovendien afhankelijk van het onderdeel van je auto dat is beschadigd. Zo kan lakschade aan een spiegelkap bijvoorbeeld makkelijker hersteld worden dan schade aan de voorbumper. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met het uurtarief van de hersteller of monteur.

In onderstaande tabel zie je een voorbeeld van de kosten voor het herstellen van lakschade bij een autoschadehersteller (Autoherstel Zuid).

Onderdeel Kosten
Dakrand € 150,00
Spiegelkap € 75,00
Dak € 350,00
Achterklep € 215,00
Achterscherm 3-drs € 225,00
Spoiler € 125,00
Achterpaneel € 165,00
Achterbumper € 235,00
Achterscherm 5-drs € 250,00
Achterdeur € 255,00
Dorpel € 165,00
Voordeur € 255,00
Voorscherm € 180,00
Koplamp spuiten € 135,00
Motorkap € 285,00
Voorbumper € 255,00
Spot repair bumper € 155,00
Grille/frontlijst € 75,00

Weinig schade en toch hoge kosten?

Een kleine beschadiging kan toch flink wat kosten met zich meebrengen. Lichte lakschade aan de bumper kost al snel 400 euro. Er moet een nieuwe bumper worden gemonteerd en daar komt ook het nodige spuitwerk bij kijken. Ook moet er schade worden hersteld die niet direct zichtbaar is. Bijvoorbeeld schade achter de bumper, door iets wat vervormd of beschadigd is. Als er complete auto-onderdelen moeten worden vervangen, kan een simpele schade ineens aanzienlijk meer gaan kosten. Afhankelijk van de dekking van je autoverzekering, zal deze schade wel vergoed worden.

Besparen op je autokosten

Als autobezitter heb je vaak te maken met allerlei soorten kosten. Niet alleen voor het onderhoud of herstel van je auto, maar ook bijvoorbeeld wegenbelasting, de premie van je autoverzekering en brandstofkosten. 

Wist je dat je ook op je brandstof kan besparen? Gebruik onze handige tool en bekijk welk tankstation bij jou in de buurt het goedkoopste is. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​A.A.S Dagherstel
  • ANWB
  • Vakgarage

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.