Verschillen per autoverzekeraar

De no-claim korting kan sterk verschillen per autoverzekeraar. Hoeveel korting je krijgt als beloning voor je schadevrije jaren hangt af van de bonus-malusladder van je verzekeraar. Hetzelfde aantal schadevrije jaren kan dus verschillende kortingen opleveren bij verschillende verzekeraars. Vaak zit de maximale no-claim korting tussen de 75 en 80%.

Wat gebeurt er bij schade?

Als je een schade die jij hebt veroorzaakt claimt bij je verzekeraar, dan daal je op de bonus-malusladder. Dit betekent dat je no-claim korting daalt en de premie van je autoverzekering dus omhoog gaat. Als je meerdere schades claimt in een jaar kan het zelfs zo zijn dat je op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt. Je krijgt dan een toeslag op je premie (malus) en je bent dan dus je no-claim korting kwijt. Als de schade niet door jouw schuld is ontstaan, dan heeft het claimen van deze schade geen gevolgen voor je no-claim korting.

Per schade verlies je 5 schadevrije jaren. Dit staat dus niet per definitie gelijk aan 5 treden op de bonus-malusladder.

Tweede auto en je autoverzekering

Als je een tweede auto hebt is het slim om beide auto's via Independer te verzekeren. Er zijn namelijk aanbieders van autoverzekeringen waarbij de no-claim korting voor beide auto’s gelijk is. Dit doet niet elke verzekeraar op dezelfde manier. Onze adviseurs helpen je graag bij het vinden van een passende verzekering.

No-claim beschermer

Sommige verzekeraars bieden een no-claimbeschermer aan. Daarmee wordt de premie bij je huidige verzekeraar beschermd, maar niet het aantal schadevrije jaren. Veel mensen sluiten een no-claimbeschermer af bij hun autoverzekering, waarmee ze denken dat ze schade kunnen claimen zonder gevolgen. Maar dat is niet het geval. Alleen de premie bij je huidige verzekeraar is beschermd, maar als je overstapt wordt deze premie veel hoger. Dat komt omdat je schadevrije jaren dan komen te vervallen. 

Een voorbeeld: je bent verzekerd bij Verzekeraar A met 3 schadevrije jaren. Die geeft op basis van deze schadevrije jaren 45% korting. Nu claim je een schade omdat je een aanrijding hebt gehad, die jouw schuld was. Je zakt daarmee naar -2 schadevrije jaren, maar je korting blijft 45%. Als je nu overstapt naar Verzekeraar B, verlies je de korting en wordt de nieuwe premie berekend op -2 schadevrije jaren. De premie zal dus sowieso hoger uitvallen. Lees meer over de no-claimbeschermer.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Verbond van Verzekeraars
  • ANWB

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.