Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd. Per jaar dat je niets claimt, verdien je één schadevrij jaar. Hiermee krijg je korting op de verzekeringspremie. Als je schade claimt, kun je schadevrije jaren verliezen. 

Tip: Het is verstandig om niet alle kleine schades te claimen. Lees ook: Autoschade: claimen of niet claimen

Hoe kun je schadevrije jaren opbouwen of verliezen?

Per schadevrij jaar klim je op de bonus-malusladder en krijg je meer premiekorting. De bonus-malusladder is een tabel waarin staat hoeveel premiekorting je krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren. Deze tabel verschilt per verzekeraar.

Ben je zelf schuldig aan een schade of kun je deze niet verhalen op iemand anders? Je valt dan treden terug op de bonus-malusladder. Let op: soms val je bij je huidige verzekeraar minder treden terug op de bonus-malusladder dan dat je schadevrije jaren verliest in roy-data. Wil je weten hoeveel treden je terugvalt? Vraag dit dan na bij je huidige autoverzekeraar. Ondanks dat je soms met meer schadevrije jaren begint bij een nieuwe verzekeraar, kan het soms toch de moeite waard zijn om over te stappen. Maak daarvoor eenvoudig een vergelijking van autoverzekeringen

Ben je nog maar een paar jaar verzekerd? Dan kom je op een negatief aantal schadevrije jaren uit als je schade claimt. In verzekeringstermen heet dat een malussituatie

Schadevrije jaren en de bonus-malusladder

Heb je een aantal keer schade gereden? Dan bepaalt je verzekeraar aan de hand van de bonus-malusladder wat dit betekent voor je premie. Iedere verzekeraar hanteert een eigen ladder. Hieronder een voorbeeld van verzekeraar OHRA.

No-claimtrede No-claimkorting Zonder schade Bij één schade Bij twee schades Bij drie schades
21 82% 21 16 11 6
20 82% 21 15 10 5
19 81% 20 14 9 4
18 81% 19 13 8 3
17 81% 18 12 7 2
16 80% 17 11 6 1
15 80% 16 10 5 1
14 79% 15 9 4 1
13 78% 14 8 3 1
12 77% 13 7 2 1
11 76% 12 6 1 1
10 75% 11 6 1 1
9 72,5% 10 5 1 1
8 70% 9 5 1 1
7 65% 8 5 1 1
6 60% 7 3 1 1
5 50% 6 3 1 1
4 30% 5 2 1 1
3 20% 4 2 1 1
2 10% 3 1 1 1
1 0% 2 1 1 1


De bonus-malusladder (no-claim schaal) in bovenstaand voorbeeld bestaat uit 21 treden. Kolom 3 t/m 7 laten zien wat het gevolg is als je een jaar schadevrije hebt gereden, en wanneer je in een jaar 1, 2 of 3 schades hebt geclaimd. 

Wil je weten hoeveel schadevrije jaren jij hebt opgebouwd? Bereken je schadevrije jaren dan. Zo krijg je direct een indicatie van dit aantal schadevrije jaren.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Waar vind ik hoeveel schadevrije jaren ik nu heb?

Als je autoverzekeringen vergelijkt, is het handig om te weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dat kan via de database Roy-data of via een royementsverklaring, leaseverklaring of werkgeversverklaring.

  • Roy-data

Roy-data is een landelijke database waarin verzekeraars van alle autobezitters de schadevrije jaren bijhouden. Het systeem heeft betrekking op auto's, bestelauto's, kampeerauto's, motoren en bromfietsen. In de Roy-data kun je jouw schadevrije jaren opvragen. Als je wisselt van verzekering, kan je nieuwe verzekeraar hier jouw schadevrije jaren opvragen. 

  • Royementsverklaring

Heb je schadevrije jaren in het buitenland opgebouwd? Dan vraagt de verzekeraar om een royementsverklaring van de buitenlandse verzekeraar. Deze verklaring krijg je bij het opzeggen van je autoverzekering. 

  • ​Leaseverklaring

Had je een leaseauto en wil je je schadevrije jaren van je leaseauto meenemen? Na afloop van het leasecontract ontvang je een leaseverklaring. Hierin staat hoelang je in de leaseauto hebt gereden en hoeveel en welke schades er zijn geclaimd. De verzekeraar bepaalt vervolgens hoeveel schadevrije jaren er worden toegekend.

  • ​Werkgeversverklaring
Had je een auto van de zaak? En was je de enige bestuurder? Vraag dan aan je werkgever of de verzekeraar een werkgeversverklaring accepteert voor het toekennen van schadevrije jaren. 

Schadevrije jaren: van brommer of scooter naar autoverzekering?

Bij de meeste verzekeraars is het niet mogelijk om de schadevrije jaren van je brommer- of scooterverzekering over te zetten op een autoverzekering. Dit komt omdat rijden op een scooter of brommer als een ander risico gezien wordt dan rijden met een auto of motor. Vraag na bij je autoverzekeraar of dit mogelijk is.

In bijna alle gevallen raden wij af om je saldo van je autoverzekering mee te nemen naar een scooterverzekering. Andersom, van brommer- of scooterverzekering naar autoverzekering, kan namelijk vaak niet. Je schadevrije jaren ben je dus kwijt als je weer een autoverzekering wil afsluiten. Alleen als je zeker weet dat je nooit meer in de auto stapt, kun je ervoor kiezen om schadevrije jaren mee te nemen naar je scooter- of brommerverzekering.


Geldigheid schadevrije jaren

Tot 2015 was het zo dat je bij veel verzekeraars al na één jaar je schadevrije jaren kwijt was.  Tegenwoordig zijn schadevrije jaren bij de meeste autoverzekeraars maximaal drie jaar geldig. Heb je drie jaar lang geen autoverzekering op je naam gehad? Dan raak je je eerder opgebouwde schadevrije jaren kwijt. En daarmee verlies je ook je premiekorting.

Veelgestelde vragen schadevrije jaren

Kan ik schadevrije jaren van iemand overnemen? 

​Als je je auto op naam van iemand anders zet, kun je ook je je schadevrije jaren overdragen. Dat kan bij (ex)partners, of als je een auto van je bedrijf op jouw naam als privépersoon zet. 

Tweede auto: kan ik mijn schadevrije jaren meenemen? 

Nee, je kunt je schadevrije jaren niet overzetten naar een tweede auto. Wel kun je bij veel verzekeraars kiezen voor de tweede autoregeling. Hiermee krijg je met de opgebouwde schadevrije jaren op je eerste autoverzekering, korting op je tweede autoverzekering. Dit is bijvoorbeeld ook handig als je gaat samenwonen.

Ik heb schadevrije jaren in het buitenland opgebouwd. Kan ik die meenemen? 

Heb je in het buitenland schadevrije jaren opgebouwd en wil je die meenemen naar Nederland? Dan is dat in de meeste gevallen mogelijk. Wil je weten hoe? Lees het hier. 

Informatie gecontroleerd door expert

Bronnen

Voor het samenstellen van de informatie op deze pagina, zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Verbond van Verzekeraars​​​
  • Centraal Beheer