Hoe kan ik schadevrije jaren van een scooter of brommer aantonen?

Rijd je geen schade met je scooter of brommer? Dan bouw je (net als bij je autoverzekering) schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt. 

Beëindig je je verzekering? Dan kun je je opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar je nieuwe brommerverzekering. De schadevrije jaren die je opgebouwd hebt met je scooter worden niet standaard vermeld in de database van verzekeraars. Als je je scooter- of brommerverzekering hebt beëindigd, krijg je van je oude verzekeraar een royementsverklaring. Hierop staan de opgebouwde schadevrije jaren. Met dit document kun je bij je nieuwe verzekeraar aantonen hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dit waardedocument wordt vaak maar één keer afgegeven. Bewaar het daarom goed.

Schadevrije jaren: van brommer of scooter naar autoverzekering?

Bij de meeste verzekeraars kun je de opgebouwde schadevrije jaren van een scooterverzekering niet overnemen op een autoverzekering. Dit komt omdat rijden op een scooter of brommer als een ander risico gezien wordt dan rijden met een auto of motor. Onder andere omdat je met de scooter of brommer niet op de snelweg rijdt. Daarbij bieden de meeste autoverzekeraars geen scooter- of brommerverzekering aan en willen ze daarom de jaren ook niet overnemen. 

Kun je bij jouw verzekeraar de opgebouwde schadevrije jaren met je scooter of brommer wel meenemen naar je autoverzekering? Dan krijg je vaak direct extra korting. En soms neemt je verzekeraar de opgebouwde schadevrije niet over, maar willen zij wel een korting geven. 

Schadevrije jaren: van auto naar brommer- of scooterverzekering?

In bijna alle gevallen raden wij af om de schadevrije jaren van je autoverzekering mee te nemen naar een scooterverzekering. Andersom, van brommer- of scooterverzekering naar autoverzekering, kan namelijk vaak niet. Je schadevrije jaren ben je dus kwijt als je weer een autoverzekering wil afsluiten. 

Alleen als je zeker weet dat je nooit meer in de auto stapt, kun je ervoor kiezen om schadevrije jaren mee te nemen naar je scooter- of brommerverzekering.

Vraag het na bij je verzekeraar

Omdat het per verzekeraar verschilt of je de schadevrije jaren van een scooter of brommer over kunt nemen naar je auto, raden we je aan om dit vooraf goed na te vragen bij je verzekeraar.

Informatie gecontroleerd door expert

Bronnen

Voor het samenstellen van de informatie op deze pagina, zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Centraal Beheer
  • Verbond van Verzekeraars​

Awards Independer autoverzekering

WUA

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 2019, 2017, 2013 en 2011.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Winnaar Shopping Awards 2021

In 2021 won Independer de Shopping Awards vakprijs in de categorie Verzekeringen. En in 2019 won Independer de publieksprijs XL in de categorie financiële diensten.

De Stichting Shopping Awards (voormalig Thuiswinkel Awards), reikt jaarlijks verschillende awards uit aan de beste (web)winkelbedrijven van Nederland. De stichting is in 2001 opgericht, met als doelstelling het organiseren én financieren van onafhankelijke award-verkiezingen voor de branche.