Economisch total loss

Als je auto economisch total loss is, is de schade aan je auto groter dan de waarde van je auto. Je kunt je auto wel laten repareren, maar dat heeft eigenlijk geen zin. Als je de schade meldt, stuurt de verzekeraar een schade-expert bij je langs. Deze schade-expert stelt twee bedragen vast:

  • ​De waarde van de auto vóór het ongeval (de hoogte hiervan wordt bepaald door het type, bouwjaar, kilometerstand en staat van onderhoud)
  • De waarde ná het ongeval

Als je auto economisch total loss wordt verklaard, mogen verschillende opkopers bieden op je auto. Het hoogste bod bepaalt dan de waarde van je auto na het ongeval. Dit wordt ook wel restwaarde genoemd.

Hoe bepaalt de verzekeraar of je auto economisch total loss is?

Stel: de waarde van je auto voor het ongeval is € 5.000 en de restwaarde is € 1.000. De verzekeraar keert in dit geval nooit meer dan € 4.000 uit. Zijn de kosten om je auto te repareren lager dan € 4.000? Dan betaalt de verzekeraar voor de reparatie. Als de kosten hoger zijn dan € 4.000 wordt je auto economisch total loss verklaard. De opkoper betaalt in dit geval € 1.000 voor het restant en de verzekeraar betaalt de overige € 4.000

Technisch total loss

Naast economisch total loss heb je ook nog technisch total loss. Als je auto na een ongeval zo erg beschadigd is dat de auto niet goed gerepareerd kan worden, is je auto technisch total loss. De restwaarde van je auto is in dit geval erg laag. De autoverzekeraar betaalt je dan de waarde van de auto van vóór het ongeval.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ANWB

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.