Gevolgen voor de verzekering

Of de schade vergoed wordt door je autoverzekeraar en of het gevolgen heeft voor je premie en schadevrije jaren hangt van een aantal dingen af. Wie zijn schuld is de aanrijding, en wat is de dekking van je autoverzekering?

"Eerst is het van belang om te weten wie er aansprakelijk is voor de schade. Dit bepaalt of jouw verzekeraar de schade betaalt of die van de weggebruiker waarmee je het ongeluk hebt gehad."

- Rianne, expert autoverzekeringen

Verzekering bepaalt welke schade vergoed wordt

Niet elke dekking vergoedt alle schade. Een WA-verzekering betaalt alleen de schade die je bij iemand anders veroorzaakt. Een beperkt casco verzekering vergoedt slechts specifieke schade aan je auto en allrisk is de meest ruime dekking voor schade aan je eigen auto.

Eigen risico

Als je een verzekering hebt met een eigen risico en de schade is jouw schuld of de schade is niet te verhalen bij een andere partij, dan zul je het eigen risico moeten betalen. Veel autoverzekeraars hebben afspraken gemaakt met schadeherstelbedrijven. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je eigen risico. Bij sommige verzekeraars betaal je bijvoorbeeld pas een eigen risico als je naar een hersteller gaat die niet bij hen aangesloten is.

Wel of niet claimen van schade?

Als je een schade aan je auto claimt bij je verzekering dan kan dat gevolgen hebben voor je premie. Je valt dan namelijk terug in schadevrije jaren en op de bonus-malusladder. Dit verschilt per verzekeraar. Lees meer over de gevolgen van het claimen van een schade.

Welke autoverzekering heb ik?

Kijk in Mijn Vaste Lasten Bewaker om te zien of je een WA, beperkt casco of een allrisk verzekering hebt.

Ben je benieuwd welke verzekering het beste past bij jouw situatie? Maak dan hier een vergelijking van je autoverzekering

Bronnen en Expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.