Stap 1: Bel de politie

Doe altijd eerst aangifte van de vernieling bij de politie. Ook als je niet weet wie de dader is, moet je aangifte doen. De verzekeraar vraagt namelijk altijd om een bewijs van aangifte als je een schade door vandalisme meldt. Heb je hulp nodig bij het melden van de schade? Maak dan gebruik van deze handige tool of bel met onze klantenservice. We helpen je graag.

Stap 2: Kijk naar je dekking

Je bent niet altijd automatisch verzekerd voor vandalisme. Dit verschilt per dekking.

  • Heb je alleen een WA-verzekering? Dan ben je niet verzekerd voor vandalisme. Je bent met een WA-verzekering namelijk alleen verzekerd voor schade die jij met de auto bij een ander maakt.
  • Heb je een WA + beperkt casco dekking? Ook dan valt schade door vandalisme niet onder de dekking van je autoverzekering.
  • Ben je allrisk verzekerd? Dan worden alle schades door vandalisme gelukkig vergoed. Denk hierbij aan afgebroken spiegels, lek gestoken banden en krassen in de lak.​

Stap 3: Schade zelf betalen of melden

Kijk goed in de polisvoorwaarden voordat je de schade meldt op je verzekering. Bij veel autoverzekeraars kost het claimen van een schade door vandalisme je schadevrije jaren. Het maakt de verzekeraar niet uit of het gaat om een ingetikt ruitje of een volledig vernielde auto. Ook de hoogte van de schade is hierbij niet belangrijk. Je zakt na het melden van een schade op de bonus-malusladder. Hierdoor ga je meer premie betalen. Heb je een kleine schade? Dan kan het dus verstandig zijn de schade zelf te betalen. Je blijft hierdoor dezelfde premie betalen.

Stap 4: Dader onbekend?

Je weet niet altijd wie de dader is. Soms heeft iemand je auto vernield terwijl je niet in de buurt was en is er geen briefje achter gelaten. In dat geval kun je proberen de kosten te verhalen bij het Waarborgfonds Motorrijtuigen. Dit waarborgfonds wordt gefinancierd door verzekeraars en is in het leven geroepen om mensen te helpen die schade hebben maar hiervoor niet bij hun verzekeraar terecht kunnen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Waarborgfonds Motorverkeer

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.