Vervangend vervoer bij schade

Heb je schade aan je auto en moet dit direct gerepareerd worden? Als je de schade laat repareren bij een aangesloten schadeherstelbedrijf, krijg je van je autoverzekeraar vaak gratis vervangend vervoer. Dit is vaak een auto, maar kan ook een fiets zijn. Of je vervangend vervoer krijgt, hangt wel af van de dekking van je autoverzekering. Check dan ook bij je autoverzekeraar waar je recht op hebt. Ga je naar een hersteller waar je autoverzekeraar geen contract mee heeft? Dan heb je vaak geen recht op een vervangende auto.

Soms heb je schade, maar kan je hier rustig mee doorrijden. Bijvoorbeeld als je een paar krasjes in de lak hebt. In dat geval kan je zelf plannen wanneer je je auto laat repareren en heb je geen recht op vervangend vervoer.

Kosten huurauto als je auto total loss is

Is je auto total loss na een schade? Dan krijg je soms een kleine tegemoetkoming in de kosten voor een huurauto. Zo kun je de periode overbruggen voordat de schade wordt vergoed en je een nieuwe auto kunt kopen. Wil je weten wat jouw autoverzekering vergoedt? Bekijk dan de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar.

Vervangend vervoer in Nederland

Heb je in Nederland pech, schade of is je auto gestolen? Verschillende verzekeraars vergoeden dan vervangend vervoer. Check de polisvoorwaarden van je autoverzekeraar om te zien hoe dat bij jouw verzekeraar geregeld is.

De verzekering van je tijdelijke auto

Als je een tijdelijke auto hebt is deze meestal wel verzekerd door het verhuurbedrijf of de schadehersteller die jou de auto leent. Check dit wel altijd voordat je wegrijdt in de auto. 

Vervangend vervoer in het buitenland

Ben je op reis en kun je je auto niet meer gebruiken door pech, schade of diefstal? Bekijk de polisvoorwaarden van de verzekeraar om de zien wat jij vergoed kunt krijgen.

Vervangend vervoer bij autopech

Heb je een pechhulpverzekering van bijvoorbeeld de ANWB of je autoverzekeraar? Dan kun je soms ook gebruikmaken van (een vergoeding voor) vervangend vervoer. Voor meer informatie kun je terecht bij jouw pechhulpverlener.

Vervangend vervoer bij diefstal (huurauto)

Is je auto gestolen? Dan is het vaak onzeker of je je auto nog terugkrijgt. De meeste autoverzekeraars willen daarom bij diefstal minimaal 30 dagen wachten voordat ze geld uitkeren. Tot die tijd zit jij zonder auto. Je kunt er dan voor kiezen om een auto te huren. Dit kost wel veel geld. Sommige verzekeraars vergoeden daarom de kosten van vervangend vervoer of een deel ervan. Dit hangt van je dekking af. Kijk in de polisvoorwaarden om te zien of jouw verzekeraar vervangend vervoer aanbiedt.

Bronnen en expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.