Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, verdien je één schadevrij jaar. Hiermee krijg je korting op de verzekeringspremie. Claim je wel schade? Dan kun je juist schadevrije jaren verliezen. Autoverzekeraars houden schadevrije jaren bij in een centrale database: Roy Data. Sluit je autoverzekering af bij een nieuwe verzekeraar? Dan controleert de nieuwe verzekeraar eerst hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de premie is.

Schadevrije jaren en de bonus-malusladder

Om te bepalen hoeveel korting schadevrije jaren opleveren, gebruiken verzekeraar een bonus-malusladder. Dit is een tabel waarin staat hoeveel premiekorting je krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren. Deze tabel verschilt per verzekeraar. Per schadevrij jaar klim je omhoog op de bonus-malusladder en krijg je meer premiekorting (bonus). Het melden van een schade zorgt er juist voor dat je op de ladder daalt (malus) en de premie stijgt.

Hoe kun je schadevrije jaren opbouwen of verliezen?

Opbouwen 

Schadevrije jaren opbouwen is eenvoudig. Heb je een lopende autoverzekering? Dan bouw je automatisch schadevrije jaren op als je geen schade hebt of geen schade claimt bij je verzekeraar. Ben je tegen een paaltje aangereden en heb je lichte schade aan je auto? Dan kun je deze schade vaak beter zelf betalen. Zo behoudt je je schadevrije jaren en voorkom je dat je meer premie moet gaan betalen. 

Let op: je bouwt dus alleen schadevrije jaren op tijdens de looptijd van je autoverzekering. De autoverzekering moet bovendien op jouw naam staan. 

Verliezen

Ben je zelf schuldig aan een schade of kun je deze niet verhalen op iemand anders? Je verliest dan 5 schadevrije jaren. De grootte van de schade maakt hierbij niet uit. Hierdoor val je terug op de bonus-malusladder en stijgt je premie. Wil je weten hoeveel treden je precies terugvalt? Vraag dit dan na bij je autoverzekeraar. Ben je nog maar een paar jaar verzekerd? Dan kom je uit op een negatief aantal schadevrije jaren als je schade claimt. Verzekeraars noemen dit ook wel malus.


Het is verstandig om niet alle kleine schades te claimen. Lees ook: Autoschade: claimen of niet claimen

- Rianne, expert autoverzekeringen

Hoe kom je achter je schadevrije jaren?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dat kan via de database Roy-data of via een royementsverklaring, leaseverklaring of werkgeversverklaring. Het aantal schadevrije jaren is handig om te weten als je autoverzekeringen vergelijkt en overstapt.

Roy-data

Roy-data is een landelijke database waarin verzekeraars van alle autobezitters de schadevrije jaren bijhouden. Het systeem heeft betrekking op auto's, bestelauto's, kampeerauto's, motoren en bromfietsen. In Roy-data kun je jouw schadevrije jaren opvragen. Als je wisselt van verzekering, kan je nieuwe verzekeraar hier jouw schadevrije jaren opvragen.

Wil je zelf inzicht in je gegevens in Roy-data? Dan kan via Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS).

Royementsverklaring

Heb je schadevrije jaren in het buitenland opgebouwd? Dan vraagt de verzekeraar om een royementsverklaring van de buitenlandse verzekeraar. Of je kunt de verklaring zelf opvragen bij je verzekeraar als je de verzekering opzegt. Let op: de verklaring moet wel in het Engels zijn. 

Leaseverklaring

Had je een leaseauto en wil je je schadevrije jaren van je leaseauto meenemen? Na afloop van het leasecontract kun je een leaseverklaring opvragen. Hierin staat hoe lang je in de leaseauto hebt gereden en hoeveel en welke schades er zijn geclaimd. De verzekeraar bepaalt vervolgens hoeveel schadevrije jaren er worden toegekend.

​Werkgeversverklaring

Had je een auto van de zaak? En was je de enige bestuurder? Vraag dan aan je werkgever of de verzekeraar een werkgeversverklaring accepteert voor het toekennen van schadevrije jaren. Let op: niet alle verzekeraars accepteren zo'n werkgeververklaring. Check dit dus bij de verzekeraar. 

Wil je weten hoeveel schadevrije jaren jij hebt opgebouwd? Bereken je schadevrije jaren dan. Zo krijg je direct een indicatie van het aantal schadevrije jaren.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Hoeveel schadevrije jaren verlies je na een schade?

Meld je schade bij je verzekeraar? Je verliest altijd 5 schadevrije jaren per schade, hoe hoog het schadebedrag ook is. Het maakt dus niet uit of het een grote schade van €100.000 of een kleine van €100 is. Het kan daarom verstandig zijn om een kleine schade, zoals een deuk in de bumper, niet te melden. Lees hierover ook ‘Autoschade: claimen of niet claimen’.

Voorbeeld: heb je 10 schadevrije jaren? Dan val je terug naar 5 schadevrije jaren. Heb je 3 schadevrije jaren? Dan vallen je schadevrije jaren terug naar -2.

Het is niet mogelijk om minder dan -5 schadevrije jaren te hebben. Heb je bijvoorbeeld -2 schadevrije jaren? Dan worden je schadevrije jaren na een schade teruggezet naar -5.

Heb je 15 of meer schadevrije jaren? Dan val je na het claimen van een schade altijd terug naar 10. 

Bonus-malusladder verzekeraars

Onderstaande tabel gebruiken verzekeraars om te bepalen wat er met je schadevrije jaren gebeurt als je schade claimt. De eerste kolom gaat over het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. In de volgende kolommen zie je wat er met je schadevrije jaren gebeurt als je één of meerdere schades claimt. 

Aantal schadevrije jaren Zonder schade Met 1 schade Met 2 schades Met 3 schades Met 4 of meer schades
>=16 +1 10 5 0 -5
15 16 10 5 0 -5
14 15 9 4 -1 -5
13 14 8 3 -2 -5
12 13 7 2 -3 -5
11 12 6 1 -4 -5
10 11 5 0 -5 -5
9 10 4 -1 -5 -5
8 9 3 -2 -5 -5
7 8 2 -3 -5 -5
6 7 1 -4 -5 -5
5 6 0 -5 -5 -5
4 5 -1 -5 -5 -5
3 4 -2 -5 -5 -5
2 3 -3 -5 -5 -5
1 2 -4 -5 -5 -5
0 1 -5 -5 -5 -5
-1 0 -5 -5 -5 -5
-2 -1 -5 -5 -5 -5
-3 -2 -5 -5 -5 -5
-4 -3 -5 -5 -5 -5
-5 -4 -5 -5 -5 -5


Je kunt bovenstaande tabel en meer informatie hier terugvinden.

Voorbeeld van premiekorting bonus-malusladder

Heb je een aantal keer schade geclaimd? Dan bepaalt je verzekeraar aan de hand van de bonus-malusladder wat dit betekent voor je premie. Iedere verzekeraar hanteert een andere premiekorting (of toeslag). Hieronder zie je een deel van de tabel van verzekeraar InShared als voorbeeld.

Schadevrije jaren Bonusmalus trede Kortingspercentage
5 11 70 %
4 10 65 %
3 9 60 %
2 8 55 %
1 7 50 %
0 6 40 %
-1 5 25 %
-2 4 7,5 %
-3 3 -7,5 %
-4 2 -25 %
-5 1 - 40%

Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik schade claim?

Als je een schade claimt, verlies je (een deel van je) schadevrije jaren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je verzekeraar een schade moet vergoeden die je hebt veroorzaakt bij een ander. Maar ook als je schade aan je eigen auto claimt bij je verzekeraar. 

Uitzonderingen

Je verliest geen schadevrije jaren bij diefstal van de auto, inbraak in de auto, brand-, ruit- of stormschade. Ook verlies je geen schadevrije jaren als de schade in zijn geheel verhaald kan worden op iemand anders.

De premie van je autoverzekering hangt onder andere af van je schadevrije jaren. Benieuwd of je kunt besparen op je verzekering?


Waarom je bij ons goed zit

  • Grootste aanbod, laagste prijs
  • Direct vandaag verzekerd
  • Gratis fysio na een ongeval bij WA+ Beperkt Casco​

Hoe lang blijven je schadevrije jaren geldig?

Bij de meeste autoverzekeraars blijven je schadevrije jaren maximaal drie jaar geldig. Heb je drie jaar lang geen autoverzekering op je naam gehad? Dan raak je je eerder opgebouwde schadevrije jaren kwijt. En daarmee verlies je ook je premiekorting.

Veelgestelde vragen schadevrije jaren

Schadevrije jaren is een ingewikkeld onderwerp. Zeker als je je auto bijvoorbeeld deelt met je partner, of als je meerdere auto's hebt. Hieronder vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

​Als je je auto op naam van iemand anders zet, kun je ook je schadevrije jaren overdragen. Dat kan bij (ex)partners, of als je een auto van je bedrijf op jouw naam als privépersoon zet.

Je autoverzekering wordt door de verzekeraar jaarlijks verlengd. Stap je halverwege zo’n jaar over naar een andere verzekeraar? Dan is het goed om te weten dat je de opgebouwde maanden voor je nieuwe schadevrije jaar kan verliezen. Heb je binnen het lopende jaar schade gehad? Dan wordt dit van je schadevrije jaren afgetrokken op het moment dat je overstapt naar een andere verzekeraar.

Je moet alle schades opgeven die in jouw auto of door jou zijn veroorzaakt. Officieel moet je zelfs ook alle schades opgeven van de mensen op jouw adres. Je partner bijvoorbeeld. Een verzekeraar kan alle de schades zien die zijn gemeld. Bijvoorbeeld via een schadeformulier. Ook als je ervoor kies om de schade zelf te betalen, staat deze wel geregistreerd in CIS. Je kunt hier zelf een overzicht van opvragen via www.stichtingcis.nl. Heb je een bepaalde eenzijdige schade (dus geen tegenpartij) nergens gemeld? Dan is er ook geen noodzaak om deze schade op te geven.

Nee, je kunt je schadevrije jaren maar voor één auto tegelijk gebruiken. De meeste verzekeraars bieden wel extra korting wanneer je de tweede auto ook bij hen verzekert. Dit heet de tweede autoregeling. Met deze regeling krijg je met de opgebouwde schadevrije jaren op je eerste autoverzekering, korting op je tweede autoverzekering. Dit is bijvoorbeeld ook handig als je gaat samenwonen.

Heb je twee auto’s verzekerd? Dan bouw je per auto een set schadevrije jaren op. Wanneer je een schade rijdt met één auto, vallen alleen de schadevrije jaren van die auto terug. De schadevrije jaren van de andere auto's blijven intact.

Heb je in het buitenland schadevrije jaren opgebouwd en wil je die meenemen naar Nederland? Dan is dat in de meeste gevallen mogelijk. Wil je weten hoe? Lees het hier.

De terugval van de schadevrije jaren vindt plaats bij de eerstvolgende jaarlijkse verlenging van de verzekering. Heeft de schade vlak na de laatste verlenging plaatsgevonden? Dan kan de verzekeraar ervoor kiezen om de schadevrije jaren aan te passen met ingang van de laatste verlengdatum. In dat geval brengt de verzekeraar de meerpremie, met terugwerkende kracht, in rekening.

Als je overstapt, zeg je je oude verzekering op. Je verzekeraar geeft dan het actuele aantal schadevrije jaren door aan Roy Data. Dit getal geef je vervolgens op bij je nieuwe verzekeraar. Had je bijvoorbeeld 0 schadevrije jaren, maar heb je schade gereden? Dan geef je dus -5 op.

Als je minimaal één jaar zonder schade in een leaseauto rijdt, bouw je schadevrije jaren op. Maar let goed op: deze schadevrije jaren worden niet automatisch geregistreerd in de landelijke databank voor schadevrije jaren (Roy-data). Je moet ze dus zelf aantonen. Dat doe je met een leaseverklaring. Hiermee bewijs je hoeveel schadevrije jaren je tijdens de leaseperiode hebt opgebouwd. Een leaseverklaring vraag je op bij je leasemaatschappij. De verzekeraar beoordeelt de verklaring en stelt het aantal schadevrije jaren naar boven bij. Let op: niet alle verzekeraars accepteren standaard een leaseverklaring. 

Lees ook onze informatiepagina over 'leaseverklaringen'.

Bij de meeste verzekeraars is het niet mogelijk om de schadevrije jaren van je brommer- of scooterverzekering over te zetten op een autoverzekering. Dit komt omdat rijden op een scooter of brommer als een ander risico wordt gezien dan rijden met een auto of motor. Vraag na bij je autoverzekeraar of dit mogelijk is.

In bijna alle gevallen raden wij af om je saldo van je autoverzekering mee te nemen naar een scooterverzekering. Andersom, van brommer- of scooterverzekering naar autoverzekering, kan namelijk vaak niet. Je schadevrije jaren ben je dus kwijt als je weer een autoverzekering wil afsluiten. Alleen als je zeker weet dat je nooit meer in de auto stapt, kun je ervoor kiezen om schadevrije jaren mee te nemen naar je scooter- of brommerverzekering.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ANWB
  • Verbond van Verzekeraars

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Menno Dijcks. Hij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.
Bijvoorbeeld op AD, BN DeStem en AutoWeek.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png
emerce-11245-populairste-website-vergelijking-2021-46x52.png