Wat zijn schadevrije jaren?

Als je met jouw auto geen schade maakt (of claimt), kun je schadevrije jaren opbouwen. Dit geldt alleen voor de auto die op jouw naam staat. Met schadevrije jaren kun je korting krijgen op de premie van je autoverzekering. Per jaar dat je geen schade claimt (meldt) bij je verzekeraar, krijg je een schadevrij jaar. Als je wel schade hebt geclaimd, raak je de opgebouwde schadevrije jaren kwijt. 

Schadevrije jaren en de bonus-malusladder

Het aantal schadevrije jaren wordt bepaald met een bonus-malusladder. Per schadegeval ga je vaak 5 treden omlaag op de ladder. Bij ruitschade en hagelschade raak je je schadevrije jaren niet kwijt. Komt de schade door de schuld van iemand anders, dan blijven je schadevrije jaren ook staan. Je kunt ook in de min komen met schadevrije jaren als je nog niet veel hebt opgebouwd en wel schade claimt. Vanaf 4 negatieve schadevrije jaren kan het zijn, dat verzekeraars je niet meer accepteren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je op je premie krijgt.

Schadevrije jaren niet onbeperkt geldig

Schadevrije jaren zijn maar beperkt geldig. Als je je autoverzekering opzegt, blijven je opgebouwde schadevrije jaren bij de meeste autoverzekeraars maximaal drie jaar geldig. Heb je drie jaar lang geen autoverzekering op je naam gehad? Dan raak je je eerder opgebouwde schadevrije jaren kwijt. En daarmee verlies je ook je premiekorting.

Tot 2015 was het zo dat je bij veel verzekeraars al na één jaar je schadevrije jaren kwijt was. Bij Independer vonden we dit systeem oneerlijk en zijn we een schadevrije jaren actie gestart. En met succes, want bij de meeste verzekeraars zijn schadevrije jaren nu drie jaar geldig.

Autoverzekering tijdelijk stopzetten

Je kunt je autoverzekering ook tijdelijk stopzetten. In verzekeringstermen heet dat ‘opschorten’. Je zet je autoverzekering dan even op pauze, zonder het echt te beëindigen. Je stopt dan met premie betalen. Als je een nieuwe auto koopt, kun je de verzekering voortzetten en ga je gewoon weer premie betalen. Het voordeel van opschorten is dat je schadevrije jaren drie jaar geldig blijven. Weet je niet zeker hoe lang je zonder auto zit? Dan is het dus slim om de verzekering op te schorten in plaats van te beëindigen. Heb je na 3 jaar nog geen auto, dan vervallen je schadevrije jaren.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Verbond van Verzekeraars
  • ANWB

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.