Koop je een auto en zet je het kenteken op jouw naam? Dan ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Je kunt niet zomaar de auto van familieleden of buren verzekeren. Maar woon je met een partner samen? Dan kun je de auto van hem of haar gewoon verzekeren. Het hangt van jullie situatie af of dit ook handig is.
Heb je meer schadevrije jaren opgebouwd dan je partner? Dan is het voordeliger om de auto op jouw naam te verzekeren. Je kunt korting krijgen met een tweede autoregeling. Je moet daarvoor wel beide auto’s bij dezelfde verzekeraar onderbrengen. Maar je partner bouwt op deze manier geen schadevrije jaren op. Soms kun je met een tweede autoregeling de auto wel op naam van je partner verzekeren. Je partner bouwt dan ook schadevrije jaren op.
Heeft je partner een schade- of strafrechtelijk verleden? Dan kan een verzekeraar je partner weigeren voor een autoverzekering. Woon je samen met je partner? Dan kun je zijn of haar auto niet verzekeren. Verzekeraars zien jullie beiden als regelmatige bestuurder van de auto. En vragen over onder meer een rijontzegging, strafblad en schades gelden voor alle regelmatige bestuurders. Jullie zijn allebei verplicht deze vragen eerlijk te beantwoorden. Anders is het niet alleen voor je partner, maar ook voor jou lastig om in het vervolg een autoverzekering af te sluiten.
Denk er goed over na of je de auto van je partner verzekert. Schade komt namelijk wel op jouw naam te staan. En dit heeft gevolgen voor je opgebouwde schadevrije jaren. Je partner bouwt zelf ook geen schadevrije jaren op.
Damai, Erwin en Mijke; samen 9 jaar Independer
Stel je vraag ook aan ons via: