Schadeformulier invullen

Het autoschadeformulier bestaat uit 14 vragen. De vragen gaan over het ongeval, maar ook over de gegevens van de voertuigen en bestuurders. Belangrijk is ook het onderdeel waarbij je de situatie moet proberen te tekenen. Teken hier hoe en waar de betrokken auto’s elkaar voor het eerst hebben geraakt. Met pijlen geef je aan welke kant auto’s op reden. Geef ook aan waar de kant van de weg is. En laat zien  wat de positie van de auto’s is. Markeer duidelijk waar de schade op de auto zit.

Schadeformulier in heel Europa hetzelfde

Het schadeformulier ziet er in heel Europa hetzelfde uit en wordt daarom ook wel het Europees schadeformulier genoemd. Het schadeformulier wordt ook wel eens aanrijdingsformulier genoemd. Het schadeformulier wordt door verzekeraars gebruikt om te bepalen wie er schuldig is bij een ongeval. En wat het schadebedrag is. Het is belangrijk dat je het formulier altijd zo volledig mogelijk invult.

"Je krijgt altijd een schadeformulier op het moment dat je een autoverzekering afsluit Heb je die niet meer? Geen probleem, je kunt hier een nieuwe downloaden."

- Suzan, expert autoverzekeringen

Controleer goed al je gegevens

Controleer goed of je het schadeformulier volledig hebt ingevuld. Je kunt het formulier vervolgens opsturen naar je autoverzekeraar. Dit kan vaak per post en per e-mail. Check bij je verzekeraar waar je het schadeformulier naar toe moet sturen.

Hoe kom ik aan een schadeformulier auto?

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvang je een schadeformulier. Deze kun je in de auto bewaren. Heb je geen schadeformulier (meer)? Dan kun je een nieuw schadeformulier voor je auto downloaden bij het Verbond van Verzekeraars.

Schade melden kan ook online

Het is ook mogelijk om online schade te melden. Dat kan via de app ‘MobielSchadeMelden’ of via de website mobielschademelden.nl. Met de app kun je foto’s uploaden en op die manier de schade eenvoudig melden. Je autoverzekeraar krijgt automatisch een melding als je je autoschade meldt via de app.

Download de mobielschademelden app voor Android of Apple.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Verbond van Verzekeraars
  • ANWB
  • Mobielschademelden.nl

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.