Beperkt of volledig casco verzekerd? Geef nieuwe kleur door aan verzekeraar

De kleur van je auto heeft geen invloed op de premie of acceptatie van je autoverzekering. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ineens niet meer verzekerd bent of meer premie moet gaan betalen. 

Ben je WA-verzekerd? Dan hoef je de nieuwe kleur niet door te geven aan je verzekeraar. Met een WA-verzekering ben je namelijk niet verzekerd voor schade aan je eigen auto. Als een ander jouw auto beschadigt, krijg je de carwrap of nieuwe lak natuurlijk wel vergoed via de autoverzekering van de tegenpartij. Ben je beperkt casco of volledig casco verzekerd? Dan is schade aan je eigen auto wel verzekerd. Ga je je auto omkleuren of overspuiten? Neem dan even contact op met je verzekeraar om de nieuwe kleur door te geven.

Meld nieuwe kleur bij RDW

De kleur van je auto staat geregistreerd op je kentekenbewijs. Als je de kleur van je auto verandert moet je dit doorgeven aan de RDW. Je bent hiertoe wettelijk verplicht. Ook als de nieuwe kleur tijdelijk is moet je het doorgeven. Je kunt dit gemakkelijk doen op de website van de RDW.

Overspuiten is meestal verzekerd

Laat je je auto overspuiten? Als je kiest voor een (normale) metallic kleur ben je gewoon verzekerd. Kies je voor een bijzondere kleur, bijvoorbeeld mat-zwart of parelmoer? Dan moet je je dekking mogelijk aanpassen. Door de nieuwe kleur kan het namelijk duurder worden om je auto te herstellen na schade. Neem dan ook contact op met je verzekeraar. Is de lak niet meeverzekerd? Dan kun je de dekking meestal uitbreiden. Je betaalt dan meer premie, maar je nieuwe lak is wel verzekerd.

Auto wrappen niet standaard verzekerd

Bij carwrapping wordt je auto ingepakt met folie, waardoor deze een nieuwe kleur krijgt. Bij schade aan je auto moet de folie verwijderd worden. Het verwijderen van de folie en lijmresten en het aanbrengen van een nieuwe folie kan behoorlijk duur zijn. 

Ga je je auto wrappen? Neem dan contact op met je verzekeraar om te vragen of dit meeverzekerd is met je accessoires. Anders kun je dit extra meeverzekeren.

Occasion kopen? Vraag naar omkleuren

Ga je een tweedehands auto kopen? Misschien heeft de vorige eigenaar de auto laten omkleuren of overspuiten. Vraag dit altijd na. Je kunt dit ook controleren in het kentekenregister van de RDW. Neem daarna contact op met je verzekeraar om te vragen wat de gevolgen voor de dekking zijn.