Wat moet je doen als je de auto wilt laten slopen?

Wil je je auto laten slopen? Haal dan eerst je waardevolle spullen en onderdelen uit je auto. Vervolgens kun je de auto wegbrengen of laten ophalen door een RDW-erkend sloopbedrijf. Neem het volgende mee:

  • kentekencard met tenaamstellingscode óf het complete kentekenbewijs
  • kentekenplaten
  • geldig legitimatiebewijs

Vrijwaringsbewijs nodig voor direct opzeggen autoverzekering

Als de auto is gesloopt, ontvang je van het sloopbedrijf het vrijwaringsbewijs. Hiermee kun je aantonen dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de auto. Je betaalt dan ook geen wegenbelasting meer.

Na het ontvangen van het vrijwaringsbewijs kun je de autoverzekering per direct opzeggen. Neem daarvoor contact op met je autoverzekeraar. Stuur binnen twee weken na de sloop een kopie van het vrijwaringsbewijs naar je autoverzekeraar. Vervolgens kan je autoverzekeraar je verzekering met terugwerkende kracht beëindigen. Meld je de sloop van de auto niet binnen 2 weken aan je verzekeraar? Dan kan de verzekering alleen nog worden stopgezet per de datum dat je de sloop aan je verzekeraar meldt.

APK afgekeurd? Laat auto repareren, slopen of schorsen

Is je auto afgekeurd voor APK? Dan kun je je auto binnen twee maanden laten repareren. Je mag pas weer rijden als de APK is goedgekeurd. Je blijft in deze periode wel premie betalen. Is het voordeliger om een nieuwe auto te kopen in plaats van je oude auto te laten repareren? Dan kun je de auto verkopen aan een sloopbedrijf.

Wil je de auto zelf repareren of moet je nog even sparen voor de reparatie? Dan kun je het kenteken van de auto laten schorsen. In deze periode hoef je geen wegenbelasting te betalen. Je moet de auto wel van de openbare weg halen.

Auto total loss

Raak je betrokken bij een ongeval met je auto? Dan kan de verzekeraar je auto total loss verklaren. Vervolgens moet je auto naar de sloop. Als je schade hebt gereden met de auto en deze daardoor total loss is, moet de auto naar een opkoper. Je mag de auto dan niet zelf naar de sloop brengen. 

Kun je de schade claimen? Dan verschilt het per verzekeraar welke vergoedingsregeling je krijgt.