Bel of mail je verzekeraar

Er zijn verzekeraars die een getunede auto niet willen verzekeren vanwege een hogere kans op inbraak of diefstal. Maar ook omdat snelle auto’s na een ongeval vaak meer schade hebben. Neem dus eerst even contact op met je verzekeraar voordat je je auto tunet. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

Aanpassing waardoor premie stijgt

Bij de volgende aanpassingen maak je je auto sneller en gaat je premie waarschijnlijk omhoog:

  • turbo op de motor
  • microchip in de motor
  • sportuitlaat

Heb je dit soort aanpassingen gedaan? Neem dan even contact op met je verzekeraar om te horen of er iets aan je autoverzekering verandert. Als je alleen het uiterlijk van je auto verandert, hoef je geen extra premie te betalen. Bijvoorbeeld bij een andere kleur, het plakken van stickers of het plaatsen van een spoiler op je kofferbak.​

Extra accessoires meeverzekeren

Je kunt extra accessoires (laten) inbouwen of toevoegen aan je auto. Vaak zijn ze tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Als je accessoires meer waard zijn, geef dit dan aan je verzekeraar door. Dan kun je ze extra meeverzekeren. Hier staat wel een hogere premie tegenover.

Auto herkeuren na tunen

Als je eigenschappen aan je auto verandert, moet de RDW soms opnieuw je auto keuren. Want na het tunen van je auto moet deze nog steeds aan de wettelijke eisen voldoen. Anders krijg je na een ongeval de schade niet vergoed. Als je de autokleur verandert, moet je dit zelf doorgeven aan de RDW. Je hebt een herkeuring nodig als je auto na het tunen:

  • meer lawaai maakt.
  • meer dan 20% sneller wordt.
  • meer dan 20% zwaarder wordt (je gaat vaak meer wegenbelasting betalen).

Keurt de RDW je auto goed? Dan krijg je een nieuw kentekenbewijs thuisgestuurd. Hierop staan de nieuwe gegevens van je auto.​