Waarom is een autoverzekering verplicht?

Dat een autoverzekering verplicht is, heeft te maken met de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Deze wet is in 1963 tot stand gekomen om eventuele slachtoffers te beschermen. Volgens de wet moet iedereen met een auto minimaal een WA-verzekering hebben. Maar de wet is er niet alleen voor autobezitters: ook verzekeraars moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de verzekering minimaal 1 miljoen euro uitkeren aan een letselschadeslachtoffer of 5 miljoen euro per gebeurtenis.

Gevolgen van geen autoverzekering

Is je auto niet verzekerd? Dan kun je een boete krijgen van 400 euro. Als de politie je staande houdt en je bent onverzekerd dan riskeer je een boete van 550 euro. Bij herhaling van deze overtreding kan de boete maximaal driemaal per jaar worden uitgedeeld.

Kenteken op jouw naam? Altijd een autoverzekering afsluiten

Iedere autobezitter is wettelijk verplicht de auto minimaal WA te verzekeren. Dit geldt vanaf het moment dat je officieel de eigenaar bent van een auto (als het kenteken op jouw naam staat). Zelfs als er niet in de auto wordt gereden. Zo heeft iedereen de garantie dat eventuele schade vergoed wordt.

Autoverzekering tijdelijk stopzetten (opschorten)

Ga je een periode naar het buitenland en heb je je auto niet nodig? Dan kun je je kenteken schorsen en de verzekering tijdelijk stopzetten. Hier gelden wel strenge eisen voor, en opschorten kan het lastig maken om je auto na de schorsing opnieuw te verzekeren. Lees meer over het schorsen van je kenteken

Is je auto nog niet is verzekerd? Regel dat dan zo snel mogelijk. Je hebt in ieder geval een WA-verzekering nodig. Maak een vergelijking om te zien welke autoverzekering voor jou het beste is. Een autoverzekering afsluiten is snel gebeurd. Zo voorkom je een boete.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Wetboek Online

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.