Betaald personenvervoer in principe uitgesloten van autoverzekering

In principe is betaald personenvervoer uitgesloten van particuliere autoverzekeringen. Je mag je auto dus niet als taxi gebruiken om mensen betaald te vervoeren. Aan de andere kant is carpoolen vaak wel meeverzekerd onder je particuliere autoverzekering. Waar de grens ligt is niet helemaal duidelijk. De omschrijving is meestal dat het beroepsmatig vervoer van personen niet is toegestaan, terwijl het samen rijden tegen betaling wel is toegestaan in de privésfeer.

Carpoolen en je autoverzekering

Met services zoals Blablacar.nl kun je afspreken om met mensen te reizen die dezelfde ritten willen maken als jij. Je kunt mensen meenemen of juist bij een ander instappen tegen een tegemoetkoming in de kosten. In principe valt dit gebruik onder carpoolen. Toch zien sommige verzekeraars het als personenvervoer als er gebruik wordt gemaakt van zo'n app en er sprake is van een vergoeding. 

Het is verstandig om te bespreken met je autoverzekeraar hoe je deze services gebruikt. Op die manier weet je zeker of je goed verzekerd bent. Het is namelijk niet de bedoeling dat je via deze services actief ritten aan gaat bieden tegen betaling.  Het is verder verstandig om te zorgen voor een schadeverzekering voor inzittenden als je regelmatig mensen meeneemt met de auto.