Wat houdt een rijontzegging in?

Een rijontzegging is een straf die een rechter je kan opleggen wanneer je een snelheidsovertreding hebt gemaakt of als je onder invloed van alcohol hebt gereden. Als je een rijontzegging hebt, mag je niet meer deelnemen aan het verkeer. Dit geldt voor elk gemotoriseerd voertuig, dus ook voor het besturen van motoren, brom- en snorfietsen. 

Voorwaardelijke rijontzegging

Bij een voorwaardelijke rijontzegging mag je met de auto rijden, maar als je binnen de proeftijd van twee jaar opnieuw een verkeersovertreding begaat dan kan de rechter alsnog zes maanden rijontzegging opleggen. De rechter kan daarnaast ook een straf opleggen voor een nieuwe overtreding.

Verschil rijontzegging en rijverbod

Wat is het verschil tussen een rijontzegging en een rijverbod? Met een rijontzegging mag je geen motorvoertuig meer besturen. Heb je een rijverbod? Dan mag je helemaal geen voertuigen meer besturen, ook geen fiets. Een rijverbod wordt opgelegd door de politie en duurt maximaal 24 uur.

Rijontzegging: blijf bij je huidige autoverzekeraar

Krijg je een rijontzegging? Dan kun je het beste bij je huidige autoverzekeraar blijven. Als je vervolgens een nieuwe auto koopt, is het lastiger om deze te verzekeren. Je kunt namelijk vragen over je rijontzegging krijgen. Je bent verplicht daarop eerlijk te antwoorden.

Auto verzekeren na rijontzegging

Wil je een autoverzekering afsluiten nadat je een rijontzegging hebt gehad? Dan kijken verzekeraars eerst naar de reden en de duur van het verbod. Ze maken onderscheid tussen de volgende redenen:

 • een snelheidsovertreding;
 • rijden onder invloed van alcohol of drugs;
 • onverzekerd rijden;
 • het veroorzaken van ernstig letsel;
 • het negeren van rood licht;
 • een vluchtmisdrijf.

Vluchtmisdrijf wordt zwaarder bestraft

Een vluchtmisdrijf wordt logischerwijs zwaarder bestraft dan het negeren van een rood licht. Je krijgt dan een langere rijontzegging en ook verzekeraars laten dit zwaarder meetellen. Verzekeraars maken onderscheid tussen de volgende periodes:

 • 0 tot 2 dagen.
 • 2 tot 14 dagen.
 • 14 dagen tot 3 maanden. 
 • 3 tot 6 maanden. 
 • 6 maanden tot 1 jaar.
 • Langer dan 1 jaar.

Heb je langer dan een jaar een rijverbod gehad? Dan kun je nog maar bij weinig autoverzekeraars terecht. Je kunt meestal nog wel een verzekering afsluiten bij de Vereende. Deze verzekeraar accepteert je ook na een rijontzegging of sommige andere overtredingen. Je betaalt wel een (veel) hogere premie.​

Hoe lang geldt een rijontzegging?

Bij sommige autoverzekeraars kun je na een rijverbod nooit meer terecht. Bij andere verzekeraars kun je na 5 tot 8 jaar wel weer een autoverzekering afsluiten. Soms is een autoverzekering afsluiten in overleg mogelijk.

Rijontzegging in het buitenland

Maak je een overtreding in het buitenland? Dan kunnen ze je ter plekke een rijverbod opleggen. Goed om te weten: dit rijverbod geldt niet voor Nederland. Maar is je rijbewijs afgepakt? Dan mag je in Nederland niet autorijden. Dit kun je pas weer doen als je een nieuw rijbewijs hebt opgehaald bij de gemeente.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

 • Diks

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.