1. Auto kopen: waar moet je op letten?

Als je een nieuwe auto koopt, heb je veel keuze in soorten, maten en kleuren. Je kunt op een aantal dingen letten om kosten zo laag mogelijk te houden. 

 • Eenmalige aanschafkosten. Je kunt deze verlagen door aangeboden auto’s online te vergelijken en een goede keuze te maken.
 • Maandelijkse kosten. Dit gaat om wegenbelasting, afschrijvingen en premie voor de autoverzekering. Deze kosten kun je verlagen door een eenvoudige auto te kopen voor een bescheiden prijs. Je betaalt namelijk minder premie en belasting voor een lichtgewicht auto met een laag vermogen.
 • Bijkomende kosten. Dit gaat om kosten voor brandstof, onderhoud en een eventuele parkeervergunning. Als je veel kilometers rijdt, kun je brandstofkosten verlagen door een dieselauto te kopen. Je gaat wel meer wegenbelasting betalen.
 • Hulp nodig bij het kopen? Dankzij onze samenwerking met Mijn Autocoach ontvang je gratis tips & advies!
 • Via het Finnik Autorapport kun je allerlei informatie achterhalen over de auto die je wilt kopen. Bijvoorbeeld over de historie, technische gegevens en het verbruik.

Koop je een tweedehands auto of occasion? Dan betaal je meestal minder aanschafkosten en premie dan voor een nieuwe auto.​


Maak het jezelf gemakkelijk

Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken in je zoektocht naar een nieuwe auto? Meld je dan aan voor onze Andere Auto Hulp. We helpen je op weg met financiële tips over de aanschaf van je auto.

E-mailadres

2. Meldcode en tenaamstellingscode ontvangen

Nadat je de auto hebt gekocht, ontvang je van de verkoper een bonnetje (tenaamstellingsverslag) met de meldcode. Deze 4-cijferige code heb je nodig om de aanvraag van je autoverzekering te voltooien. Daarbij krijg je ook een tenaamstellingscode en de kentekencard óf het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs. Dit heb je nodig om het kenteken van de auto op jouw naam te zetten bij het postkantoor.

3. Autoverzekering afsluiten

Als je een auto hebt gekocht, is het verstandig om direct een autoverzekering te regelen. Ook als je nog geen meldcode hebt ontvangen. Je mag namelijk pas in je nieuwe auto rijden als de autoverzekering rond is. Voor het aanvragen van je autoverzekering heb je nodig:

 • Het kenteken van je nieuwe auto.
 • Je IBAN-rekeningnummer.

Bij Independer kun je eenvoudig autoverzekeringen vergelijken en regel je in 10 minuten je autoverzekering online. We helpen je met de gewenste dekking en advies over aanvullende verzekeringen.

Let op: vraag voordat je gaat rijden altijd om een bevestiging dat je autoverzekering rond is. Als je aan de regels van de autoverzekeraar voldoet, is dit meestal geen probleem. Krijg je eerst een voorlopige dekking en heb je de aanvraag naar waarheid ingevuld? Dan is je auto ook verzekerd. Koop je een tweede auto? Dan heb je ook een tweede autoverzekering nodig. Veel verzekeraars bieden een tweede gezinsautoregeling aan. Hiermee kun je korting krijgen op je premie.​

4. Auto overschrijven: kenteken op je naam zetten

Heb je van de eigenaar de tenaamstellingscode en kentekencard óf het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs ontvangen? Dan kun je bij een postkantoor het kenteken van de auto op jouw naam zetten (overschrijven). Neem naast deze code ook een geldig legitimatiebewijs en 10 euro mee. Na het overschrijven krijg je het tenaamstellingsverslag als overschrijfbewijs. 

5. Bewaar de kentekencard goed

Nadat je auto is overgeschreven, krijg je van de RDW de kentekencard thuisgestuurd. Hierop staan belangrijke gegevens van het voertuig en van jou als eigenaar. Dit pasje kun je het beste in je portemonnee bewaren. 

6. Bewaar tenaamstellingscode apart van kentekencard

Na het overschrijven krijg je bij het loket de eerste 4 cijfers van de 9-cijferige tenaamstellingscode. De laatste 5 cijfers krijg je van de RDW thuisgestuurd samen met de kentekencard. Wil je de auto verkopen? Dan heb je de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig. 

Let op: bewaar de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard. Een dief kan namelijk met deze code en de kentekencard je auto verkopen of het kenteken op eigen naam zetten.

7. Geef vrijwaringsbewijs aan verkoper: ontvang de auto

Bij het overschrijven van de auto krijg je bij het loket het vrijwaringsbewijs. Geef dit bewijs aan de verkoper in ruil voor je nieuwe auto.  Jij bent nu verantwoordelijk voor de auto als het gaat om de autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en eventuele bekeuringen.

8. Zorg dat je auto een APK heeft

Je moet veilig in je auto kunnen rijden. Daarom heeft je auto na 4 jaar een APK (algemene periodieke keuring) nodig. In het vervolg heeft je auto meestal jaarlijks een APK nodig. Rijdt je auto op diesel of LPG? Dan heeft je auto al na 3 jaar een APK nodig. Als de APK van je auto is goedgekeurd, krijg je een APK-rapport. Het is belangrijk om dit rapport goed te bewaren. In Nederland hoef je dit niet in de auto te bewaren, maar in het buitenland moet je dit rapport soms wel laten zien. Let op: als de APK is verlopen, krijg je schade meestal niet vergoed van je autoverzekeraar.

Met onze APK check vind je de APK vervaldatum van een auto.

9. Groene kaart ontvangen

Enkele dagen na het afsluiten van een autoverzekering krijg je van je verzekeraar de groene kaart toegestuurd. Hierop staan alle belangrijke gegevens van je verzekering en deze geldt als je verzekeringsbewijs. Op de groene kaart staat de geldigheid van de autoverzekering, praktische informatie over hulpverlening en in welke landen je bent verzekerd. Bewaar deze kaart in je auto of in je portemonnee.

Let op: in een aantal landen ben je verplicht om de papieren versie van de groene kaart bij je te hebben. Ben je van plan om met de auto naar een van deze landen te gaan en heb je je autoverzekering via Independer lopen? Neem dan contact met ons op. Wij sturen de papieren groene kaart vervolgens naar je op. Neem anders contact op met je autoverzekeraar om deze kaart te krijgen.

10. Schade claimen met formulier of smartphone

Van je autoverzekeraar kun je naast de groene kaart ook een schadeformulier krijgen. Raak je betrokken bij een aanrijding? Dan kun je samen met de andere bestuurder dit schadeformulier invullen. Zo kun je schade claimen bij de autoverzekeraar. Daarom is het handig om het schadeformulier altijd in je auto te bewaren. Heb je een smartphone? Dan kun je schade ook melden via een applicatie van het Verbond van Verzekeraars.

11. Wegenbelasting betalen

Als je een auto bezit, betaal je maandelijksof per kwartaal wegenbelasting. De hoogte van dit bedrag verschilt per provincie en per auto. Je betaalt meer voor een zware auto op diesel dan voor een lichte auto op benzine of LPG.

12. Laatste check voordat je gaat autorijden

 • Ben je in het bezit van een rijbewijs? 
 • Is je autoverzekering afgesloten? 
 • Is je auto overgeschreven? 
 • Is je dieselauto ouder dan 3 jaar? Of is je benzineauto ouder dan 4 jaar? Zo ja, heeft je auto een geldige APK?

Heb je op al deze vragen 'Ja' geantwoord? Gefeliciteerd: je mag nu officieel rijden in je nieuwe auto!