Belangrijke gegevens op de kentekencard

Op de kentekencard staan gegevens van de eigenaar en de auto. Ook vind je er de meldcode. De meldcode heb je nodig als je een autoverzekering afsluit

Bij de kentekencard hoort een tenaamstellingscode. Deze 9-cijferige code bestaat uit twee delen:

  • de eerste 4 cijfers krijg je bij het kopen of overschrijven van je auto.
  • de laatste 5 cijfers krijg je op een formulier thuisgestuurd van de RDW.

Je hebt de tenaamstellingscode nodig als je de auto wilt verkopen, inruilen, schorsen, slopen of uitvoeren. Zodra de auto niet meer in jouw bezit is, ben je niet meer verantwoordelijk voor de autoverzekering, de wegenbelasting en de APK van de auto.

Bewaar de 9-cijferige tenaamstellingscode nooit in je auto. Anders zou een dief je auto bijvoorbeeld kunnen verkopen.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Kentekencard aanvragen met spoed

Je krijgt de kentekencard binnen enkele dagen na het kopen of overschrijven thuisgestuurd. Heb je de pas vandaag al nodig? Vraag hem dan ’s morgens aan bij de RDW. Je krijgt hem dan dezelfde dag nog thuisgestuurd. Woon je in de buurt dan kun je hem in de namiddag ook afhalen bij de RDW-balie in Veendam in Groningen.

Papieren kentekenbewijs omwisselen

Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Dan kun je dit omwisselen bij het postkantoor voor een kentekencard. Het voordeel hiervan is dat de kentekencard de grootte heeft van een creditcard. Hij past dus zo in je portemonnee. Omwisselen is niet verplicht, want een papieren kentekenbewijs is gewoon geldig in Nederland.