Schuldvraag vaststellen

Word je aangereden door een andere auto? Dan is dat extra vervelend. Je wilt schade natuurlijk zo goed mogelijk herstellen. Je autoverzekeraar vergoedt de schade pas nadat de schuldvraag is vastgesteld. Is de andere partij schuldig? Dan vergoedt de verzekeraar van de tegenpartij de schade. Daarmee behoud jij je schadevrije jaren en daarmee ook de korting op je premie. Heb je zelf het ongeval veroorzaakt? Dan kun je een vergoeding krijgen als je allrisk bent verzekerd. Maar je verliest wel je schadevrije jaren.

Aanrijding: vul schadeformulier in

Je verzekeraar bepaalt de schuldvraag aan de hand van het schadeformulier. Na een aanrijding vul je samen met de andere bestuurder dit formulier in. Geef allebei aan hoe de aanrijding tot stand is gekomen. Heeft de tegenpartij een duidelijke verkeersfout gemaakt, zoals spookrijden of rijden door rood licht? Dan wijst je autoverzekeraar de tegenpartij als schuldig aan. De verzekeraar van de dader vergoedt vervolgens jouw schade.

Krijgt je verzekeraar via het schadeformulier geen duidelijk antwoord op de schuldvraag? Dan zijn er andere bewijzen nodig. Dit gaat bijvoorbeeld om foto’s van remsporen, een schaderapport en getuigenverklaringen. Als deze bewijzen zijn verzameld, bepaalt je verzekeraar de schuldvraag.

WA of beperkt casco? Stel tegenpartij aansprakelijk

Ben je WA of beperkt casco verzekerd? Dan kun je schade vergoed krijgen door de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Stel een brief op waarin in je duidelijk maakt waarom de tegenpartij schuldig is aan het ongeval. Stuur deze brief samen met andere bewijzen naar de autoverzekeraar van de tegenpartij.

Kun je geen schuldige partij aanwijzen?

Is de dader na de aanrijding doorgereden? Of heb je zelf de aanrijding veroorzaakt? Dan kunnen jij en je passagiers alsnog de schade vergoed krijgen. Je autoverzekeraar vergoedt de werkelijke letsel- en zaakschade zonder de schuldvraag vast te stellen. Je moet wel een schadeverzekering voor inzittenden hebben afgesloten.

Goed om te weten dat je na een aanrijding voor schade kunt aankloppen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Je moet wel kunnen aantonen dat de schuld niet bij jou ligt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met bewijzen als foto’s en getuigenverklaringen.

Is je auto gestolen of vernield? Dan is dat extra vervelend. Meestal kun je namelijk geen schuldige partij aanwijzen. Diefstal en vandalisme kun je wel vergoed krijgen met beperkt casco of allrisk autoverzekering.

Mate van aansprakelijkheid bepaalt schadevergoeding

De autoverzekeraar van de tegenpartij checkt alle feiten over de aanrijding om de schuldvraag te beantwoorden. Is de tegenpartij volledig schuldig aan het ongeval? Dan krijg je schade aan je auto vergoed van de autoverzekeraar van de dader. Zijn jullie beiden deels schuldig? Dan krijg je een gedeeltelijke vergoeding. De mate van aansprakelijkheid bepaalt de hoogte van het uitbetaalde bedrag.

Ben je het niet eens met de uitspraak van de verzekeraar van de tegenpartij? Dan kun je naar de rechter stappen. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan krijg je kosten voor rechtshulp vergoed van je autoverzekeraar. Je moet wel een rechtsbijstandsverzekering voor motorvoertuigen hebben afgesloten. Je rechtsbijstandsverzekeraar kan ook het aansprakelijkheidstraject van je overnemen.