Schade bij een ander

In Nederland ben je verplicht minimaal een WA-verzekering voor je auto af te sluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd voor alle schade die je met je auto bij een ander veroorzaakt. Ben je betrokken bij een aanrijding die door jouw schuld ontstaan is? Dan ben je hier normaal gesproken voor verzekerd. Maar als blijkt dat je afgeleid werd door je telefoon, kan dit grote gevolgen hebben. Op dit moment is het heel moeilijk om aan te tonen dat het ongeluk is veroorzaakt doordat de bestuurder werd afgeleid door een smartphone. Maar als de verzekeraar dit wel kan bewijzen, moet je alle kosten terugbetalen.

Schade aan je eigen auto

Heb je een WA + volledig casco dekking? Dan ben je verzekerd voor schade aan je eigen auto. Ook als je zelf een ongeluk of schade veroorzaakt. Kan de verzekeraar bewijzen dat je tijdens het rijden bezig was met je smartphone en bijvoorbeeld zat te bellen of te appen? Dan krijg je de schade niet vergoed. Heeft de verzekeraar de schade al uitgekeerd? Dan moet je deze in sommige situaties terugbetalen.

Gebruik telefoon niet tijdens het rijden

Volgens de wet is het gebruik van een smartphone verboden tijdens het rijden. Een boete voor het rijden met een smartphone in je hand kost je 250 euro (2021). Los van de boete is het ontzettend gevaarlijk om je telefoon te gebruiken als je in de auto rijdt. Als je tijdens het rijden je telefoon gebruikt, ben je snel afgeleid en let je minder op het verkeer. Je aandacht en concentratie zijn dan niet volledig bij het verkeer. Hierdoor reageer je niet snel op het verkeer om je heen en plotselinge situaties. Een ongeluk is dan zo gebeurd. Wees daarom verstandig en gebruik je telefoon niet tijdens het autorijden.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Verbond van Verzekeraars
  • ANWB

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.