Wat zijn de gevolgen van een strafrechtelijk verleden?

Als je in de afgelopen acht jaar als verdachte in aanraking bent gekomen met politie of justitie dan ben je verplicht dit te melden bij je autoverzekeraar. De verzekeraar bekijkt dan of je strafrechtelijk verleden iets te maken heeft met eventuele schades die een autoverzekering dekt. Denk hierbij aan een rijontzegging of straffen voor alcoholmisbruik en fraude.

Wil je een autoverzekering afsluiten? En ben je de afgelopen acht jaar in aanraking gekomen met justitie? Dan kan de verzekeraar je weigeren als klant. Als de verzekeraar je evengoed accepteert dan kan bijvoorbeeld wel de premie worden verhoogd. Heb je al een autoverzekering? En komt je verzekeraar erachter dat je in de afgelopen acht jaar een strafrechtelijk verleden hebt? Dan kan de verzekeraar je huidige autoverzekering binnen twee maanden stopzetten. Ook is het in het vervolg lastiger om je auto te verzekeren. Veel verzekeraars willen je niet verzekeren als ze zien dat je hebt gefraudeerd. Als dit niet lukt dan kunnen wij je een verzekering bij de Vereende aanbieden.

Toelichting strafbaar feit

We vragen altijd om een toelichting als je als verdachte betrokken was bij een strafbaar feit. Dan kun je precies aangeven wat er is gebeurd. Deze toelichting is voor de verzekeraar belangrijk om te beoordelen of ze akkoord gaan met jouw verzekeringsaanvraag. In je toelichting laat je het volgende weten: 

 • Bij welk misdrijf of overtreding was of ben je betrokken?
 • Is er sprake van:
  - een lopend onderzoek
  - een veroordeling
  - een uitvoering van een straf of maatregel
  - een schikking met het Openbaar Ministerie
  - een sepot
 • Heb je een (voorwaardelijke) straf gekregen zoals een geldboete, taakstraf of celstraf? Zo ja, wat voor straf?

Welke misdrijven moet je melden bij de verzekeraar?

Je bent verplicht om strafbare feiten bij de verzekeraar te melden. Dit geldt onder andere voor:

 • het overtreden van de Vuurwapenwet, de Wet economische delicten of de Opiumwet;
 • (poging tot) verduistering, diefstal, heling, oplichting, bedrog, valsheid in geschrifte;
 • (poging tot) beschadiging of vernieling, mishandeling, bedreiging en afpersing of enig misdrijf dat bericht is tegen de persoonlijke vrijheid of tegen het leven.

Als je bij deze of andere misdrijven betrokken bent geweest (ook alleen als verdachte) heb je een strafrechtelijk verleden. En heeft een gezinslid een strafrechtelijk verleden? Dan moet je dat ook melden.

Verkeersboetes die vallen onder een strafrechtelijk verleden

Zware verkeersovertredingen vallen onder een strafrechtelijk verleden. Je moet ze melden als je een verzekering wilt afsluiten. Denk hierbij aan rijden onder invloed, veel te hard rijden en vluchten na een verkeersongeval. Het Openbaar Ministerie legt voor een aantal veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf op. Anders moet je hiervoor bij de rechter voorkomen. Deze overtredingen herken je aan de letter ‘O’ op het formulier die je krijgt thuisgestuurd.

Na een zware verkeersovertreding kun je een rijontzegging krijgen. Dan mag je niet alleen geen auto meer rijden, maar ook bijvoorbeeld geen brom- of snorfiets. Als je een rijontzegging hebt gehad dan is het moeilijker om in het vervolg een verzekering af te sluiten.

Lichtere verkeersovertredingen vallen niet onder een strafrechtelijk verleden. Denk hierbij aan rijden zonder gordel, met een telefoon in de hand of door rood licht. Bij deze overtredingen is er geen letsel of schade veroorzaakt. Je kunt dit herkennen aan de letter ‘M’ in de rechter bovenhoek van de boete.