Voorwaarden tweede autoregeling

Wil je je tweede auto verzekeren bij je huidige verzekeraar? Soms stelt de verzekeraar bij een tweede autoregeling een aantal voorwaarden. Denk hierbij aan:

  • De hoofdbestuurder van de auto moet je partner of jij zelf zijn.
  • De hoofdbestuurder van de auto moet ouder dan 24 jaar zijn.
  • De auto mag niet op naam van je kind staan.
  • De auto mag geen hoge waarde hebben.
  • Je mag het afgelopen jaar geen schade hebben gereden.​

Premiekorting hangt af van schadevrije jaren

Hoeveel korting je krijgt op je premie van je tweede autoverzekering, hangt af van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd met je eerste autoverzekering. Als je geen schadevrije jaren hebt opgebouwd bij je eerste auto, krijg je ook geen korting. Je kunt schadevrije jaren niet voor een tweede auto tegelijk gebruiken.

Lees hier meer: schadevrije jaren tweede auto

Drie soorten tweede autoregelingen

Er zijn drie soorten tweede autoregelingen. Niet alle verzekeraars gebruiken dezelfde regeling. Vraag dit dus altijd na bij je verzekeraar. Het maakt niet uit welke regeling je gebruikt, je begint bij een tweede auto altijd met nul schadevrije jaren.

1. Volledige tweede autoregeling

Hierbij wordt de premie van je tweede auto gebaseerd op alle schadevrije jaren die je hebt opgebouwd op je eerste auto. 

2. Gedeeltelijke tweede autoregeling

Bij een gedeeltelijke tweede autoregeling stelt de verzekeraar een maximum aantal schadevrije jaren in. Stel dat dit maximum op 12 staat, dan kun je nooit meer dan 12 schadevrije jaren op je tweede auto gebruiken. Ook niet als je op je eerste auto bijvoorbeeld 20 schadevrije jaren hebt. 

3. Tweede autoregeling op basis van dekking

Hierbij wordt de premiekorting gebaseerd op de dekking van je autoverzekering. Bijvoorbeeld: - 2,5% bij een WA-dekking, - 5% bij een beperkt cascodekking en - 10% bij een volledig cascodekking.

Geen regeling voor je tweede auto

Heeft jouw verzekeraar geen tweede autoregeling? Dan kun je dus niet profiteren van korting op je tweede auto. Toch kun je bij deze verzekeraar voordeliger uit zijn omdat de maandpremie al veel lager ligt. Maak dus altijd een vergelijking van autoverzekeringen, ook bij een tweede auto.

Tweede autoregeling bij andere verzekeraar

De tweede autoregeling geldt alleen als je beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit. Wil je toch je tweede verzekering ergens anders afsluiten? Sommige verzekeraars bieden toch korting op je premie. Deze korting geldt alleen als je met je eerste auto schadevrije jaren hebt opgebouwd. Je krijgt dan een percentage korting dat gebaseerd is op het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Een voorwaarde is vaak dat je binnen twaalf maanden je eerste auto ook onderbrengt bij deze verzekeraar.

Sistercar-clausule

Heb je twee auto's en veroorzaakt de ene auto schade aan de andere auto? Dan wordt het lastig om deze schade te claimen op je autoverzekering. Volgens de wet kun je namelijk niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die je toebrengt aan iets van jezelf. Maar hier is iets op bedacht: de sistercar-clausule. Is de sistercar-clausule opgenomen in de voorwaarden van je autoverzekering? Dan behandelt de verzekeraar de schade alsof deze is veroorzaakt aan iemand anders zijn auto. Let op: niet alle verzekeraars bieden deze clausule aan.