Definitie bestelauto

Een bestelauto is een auto met een laadruimte die voornamelijk voor het vervoer van goederen is ingericht. Zoals het zakelijk gebruik van een bestelauto door koeriers, aannemers, glaszetters, bouwvakkers, en verhuizers. Maar ook voor personen en dieren worden omgebouwde bestelauto’s ingezet. Denk bijvoorbeeld aan gehandicaptenvervoer of het vervoer van honden door een uitlaatservice. 

Als je je bestelauto gebruikt voor je onderneming en de auto door de Belastingdienst als bestelauto wordt gezien, kun je een aantal fiscale voordelen krijgen. Zo geldt een lager tarief voor de wegenbelasting en kun je bij aanschaf van de bestelauto vrijstelling krijgen voor de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen). Voer je btw-belaste werkzaamheden uit voor je bedrijf? Dan kun je btw aftrekken over de koop van je bestelauto. 

Dit zijn de meest voorkomende type bestelauto’s: 

  • Grote bestelauto (zoals verhuisbussen)
  • Bestelauto met verhoogd dak (zogenaamde combo’s)
  • Middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak (denk aan minibusjes en terreinauto’s)
  • Bestelauto met open laadbak 
  • Bestelauto met dubbele cabine

"Voor iedere categorie bestelauto’s stelt de Belastingdienst specifieke eisen. Hier vind je een schema met alle eisen per type bestelauto."

- Rianne, expert autoverzekeringen

Zakelijk of privégebruik

Naast zakelijk gebruik, kun je een bestelauto ook voor privédoeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je graag aan je huis klust en regelmatig spullen vervoert. Om er boodschappen mee te doen, te verhuizen of om met het busje op vakantie te gaan. Gebruik je de auto alleen privé? Dan krijg je geen belastingvoordeel. Een uitzondering hierop is als je mindervalide bent. Dan kun je in sommige gevallen wel gebruikmaken van belastingvoordelen. 

Ook is het voor je verzekeraar belangrijk om te weten hoe je de auto wil gebruiken. Als je de bestelauto zakelijk gebruikt, biedt een particuliere autoverzekering je namelijk niet altijd de juiste dekking. Gebruik je je bestelauto privé? Dan is het niet mogelijk om een zakelijke verzekering af te sluiten.

Wat is een grijs kenteken?

Het begrip grijs kenteken is eigenlijk alleen een administratieve naam voor bestelauto’s en vrachtwagens. Het kenteken van bestelauto’s is namelijk gewoon geel. Vroeger was kentekenbewijs van bestelauto’s grijs. Daar komt de naam vandaan. De kentekens hebben wel een andere opbouw van de letters en cijfers. De eerste letter in het kenteken is altijd een B of V. 

Een bestelauto met een grijs kenteken kun je privé of zakelijk gebruiken. Als je de bestelauto zakelijk gebruikt, heb je verschillende belastingvoordelen. Gebruik je de bestelauto alleen privé? Dan gelden deze voordelen niet. Maar mogelijk wel als je mindervalide bent.

Verschil tussen bestelauto en personenauto

Voordat jouw auto volgens de belastingregels als bestelauto wordt beschouwd, moet de auto aan best wat eisen voldoen. De bestelauto moet bijvoorbeeld een laadruimte met een vlakke laadvloer hebben. Ook moet de laadvloer bepaalde afmetingen hebben. Voor het zakelijk gebruik moet je ook voldoen aan belastingregels. Zo moet je bijvoorbeeld een btw-nummer hebben en meer dan 10% van je kilometers zakelijk rijden. Benieuwd of jouw auto en het gebruik hieraan voldoen? Bekijk het op de website van de Belastingdienst

Een personenauto is daarentegen een auto die (voornamelijk) wordt ingezet voor privégebruik. Ook als dat een omgebouwde bestelauto is waar je privé in rijdt. Als je de auto niet voor je werk inzet, als ondernemer of als mindervalide gebruikt, is de kans groot dat je auto wordt beschouwd als personenauto. Dan moet je een verzekering afsluiten bij een verzekeraar die ook particuliere autoverzekeringen voor bestelauto’s accepteert. 

Er zit geen verschil in het rijbewijs dat je nodig hebt. Zowel in een bestelauto of personenauto mag je rijden met een rijbewijs B. Hiervoor geldt dat je bestelauto een maximumgewicht heeft van 3500 kilogram (gewicht van de auto samen met het laadgewicht). De auto mag zijn ingericht voor vervoer van maximaal 9 personen (incl. bestuurder). De meeste bestelauto’s vallen onder deze eisen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Belastingdienst

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Prijzen en awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.