Wat is een brommobiel?

Een brommobiel wordt ook wel een 45 kilometer auto genoemd. Dit komt omdat een brommobiel maximaal 45 kilometer per uur rijdt. Omdat de auto maximaal 350 kilogram weegt en het vermogen maximaal 4 KW is, valt het voertuig technisch gezien onder de bromfietsen.

Dekking brommobielverzekering

Net als bij een ‘gewone’ auto ben je verplicht minimaal een WA-verzekering voor je brommobiel af te sluiten. Daarbij kun je kiezen uit een beperkt casco of volledig casco dekking.

  • WA-verzekering

Iedereen die een motorvoertuig heeft is verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Dit geldt dus ook voor mensen die rijden in een brommobiel. De WA-verzekering vergoedt schade die je bij anderen veroorzaakt. Dit geldt voor schade aan andermans spullen, maar ook voor letselschade. Schade aan je eigen brommobiel wordt niet vergoed.

  • WA + beperkt casco

Naast de WA-verzekering kun je kiezen voor een beperkt casco dekking. Hiermee krijg je bepaalde schades aan je eigen brommobiel ook vergoed. Bijvoorbeeld schade als gevolg van brand, diefstal of ruitbreuk. Schade aan je brommobiel door eigen schuld wordt niet vergoed.

  • WA + volledig casco

De volledig casco verzekering is de meest uitgebreide verzekering voor je brommobiel. Met deze verzekering krijg je ook schade aan je brommobiel vergoed die door eigen schuld is ontstaan. Ook ben je verzekerd voor diefstal en vandalisme. Deze verzekering wordt vaak afgesloten voor nieuwe auto’s van maximaal vijf jaar oud.

Tips voor verzekeren brommobiel

  • ​Je leeftijd

De premie van je brommobielverzekering is mede afhankelijk van je leeftijd. Als je jonger bent dan 25 is de premie vaak hoger dan voor oudere bestuurders. Ook gelden er strengere acceptatieregels voor jongeren onder de 25.

  •  ​Uitlenen niet verstandig

​Ben je ouder dan 25 en leen je je brommobiel uit aan iemand onder de 25? Goed om te weten dat schade veroorzaakt door de jongere bestuurder niet is meeverzekerd. De schade wordt dan volledig op jou als verzekerde verhaald.

  • Schadevrije jaren

Ook bij een brommobielverzekering tellen schadevrije jaren mee voor de premie. Stop je je autoverzekering? Dan kun je de opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar je brommobielverzekering.

  • Aanvullende verzekeringen

Bedenk goed of je aanvullende verzekeringen nodig hebt. Er zijn verschillende aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering, een schadeverzekering voor inzittenden of een ongevallen-inzittendenverzekering.

Speciale voertuigen verzekeren

Wil je alles weten over het verzekeren van voertuigen, zoals een brommobiel, quad of een oldtimer? 

Bekijk de pagina speciale auto verzekeren

Bronnen en expertise

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • RDW

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Menno Dijcks. Hij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.
Bijvoorbeeld op AD, BN DeStem en AutoWeek.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png
emerce-11245-populairste-website-vergelijking-2021-46x52.png