Dekking verzekering elektrische auto’s

Wil je je elektrische auto verzekeren? Als je een autoverzekering afsluit is de belangrijkste vraag welke dekking je kiest. Je kunt kiezen uit WA, WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (All risk). 

Welke dekking je kiest is onder andere afhankelijk van de waarde en leeftijd van je auto. Een elektrische auto is vrij nieuw en duur om aan te schaffen. Bovendien zijn reparaties aan de accu vaak erg duur. Een Volledig Casco-dekking is daarom een verstandige keuze. Deze dekking dekt niet alleen schade aan de auto van de ander, maar ook aan je eigen auto. Ook als je de schade per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. 

Tip: rijd je in een nieuwe elektrische auto? Kijk dan ook naar de nieuwwaarderegeling. Met deze regeling krijg je een bedrag vergoed als je auto wordt gestolen of als je hem total loss rijdt. Dit bedrag is hoog genoeg om dezelfde auto nieuw te kopen. De meeste verzekeraars hebben een nieuwwaarderegeling van één jaar, maar je kunt ook kiezen voor een periode van 3 jaar. Hier betaal je wel extra premie voor.

Soms hogere premie bij elektrische auto’s

Je betaalt vaak meer voor een auto op stroom dan voor een auto op gas, diesel of benzine. Daardoor betaal je soms ook meer premie voor je autoverzekering. Hoeveel meer premie je betaalt verschilt erg per verzekeraar. 

Voor een elektrische auto ben je ook vaak meer kwijt aan reparatiekosten dan voor een auto die rijdt op een andere brandstof. Zo is een volledig elektrische accu veel duurder dan een hybride accu. Daarom is het verstandig als je een allriskverzekering afsluit. Als er wat met je auto gebeurt, ben je verzekerd voor deze hogere kosten.


Aandachtspunten bij het verzekeren van je elektrische auto

Het duurste onderdeel van je elektrische auto is de accu. Vaak geldt: hoe groter de auto, hoe groter de accu. Als er iets aan de accu gerepareerd moet worden, liggen de kosten hoger dan bij een gewone auto. Er zijn nog een aantal andere punten waarmee je rekening moet houden als je je elektrische auto wil verzekeren. 

 • Let op dat ook je laadkabel verzekerd is. Als een accessoire of als onderdeel van de auto. 
 • Heb je een gehuurde accu? Check dan of deze onder de dekking voor accessoires valt. Dit is vaak niet het geval. 
 • Heb je een eigen laadpaal? Check of je woonverzekering deze ook dekt bij schade of diefstal. 
 • Kies je voor de Volledig Casco-dekking? Overweeg dan de aanvullende dekking “3 jaar aanschafwaardegarantie”. Met deze dekking krijg je tot 3 jaar na de aankoopdatum van de elektrische auto de aanschafwaarde terug in het geval van total loss of diefstal. Dit is standaard 1 jaar.​

Elektrische auto verzekeren bij Independer

Je elektrische auto kun je bij Independer gewoon verzekeren. Je hebt hierbij een ruime keuze uit verzekeraars. Maar let op: het verzekeren van een Tesla is een stuk lastiger.

Tesla verzekeren

Heb je een Tesla? Dan is in vaak alleen een WA-verzekering mogelijk. Als je een beperkt casco of volledig casco dekking wilt, neem dan contact met de klantenservice op om de mogelijkheden te bespreken.

Het is niet bij alle autoverzekeraars mogelijk om je Tesla te verzekeren. Dat heeft te maken met het ingebouwde volgsysteem. Dat systeem is een beveiliging om je auto bij diefstal op te sporen. Omdat het ingebouwde volgsysteem bij een Tesla niet voldoende is, willen veel verzekeraars je auto niet verzekeren.

Welke soorten elektrische auto’s zijn er?

Als je een elektrische auto koopt dan heb je de keuze uit drie soorten: volledig elektrisch, plug-in hybride of hybride.

Volledig elektrisch

Je rijdt in een volledig elektrische auto geheel op elektriciteit. Let hierbij op dat je met een volle accu niet ver kunt rijden. Je bent erg afhankelijk van oplaadpunten om te kunnen rijden.

Plug-in

In een plug-in hybride auto rijd je ook alleen op elektriciteit. Maar je kunt ook benzine of diesel tanken zodat je auto elektriciteit kan opwekken. Hierdoor kun je met een plug-in hybride auto verder rijden dan met een volledig elektrische auto. 

Hybride auto

Je rijdt in een hybride auto op zowel elektriciteit als benzine of diesel. Hiermee kun je ook verder rijden dan met een volledig elektrische auto. 

Tip: ben je op zoek naar een elektrische auto? Via websites als Autotrack en Gaspedaal.nl filter je eenvoudig op elektrische modellen.

Voor- en nadelen van elektrische auto's

Een elektrische auto heeft natuurlijk voordelen ten opzichte van andere auto’s. Maar er zijn zeker ook nadelen. Wat voor jou het zwaarste meetelt is natuurlijk aan jezelf. Waar moet je aan denken qua voor- en nadelen?

Voordelen elektrische auto's

 • Je betaalt minder aan brandstof
 • Je onderhoudskosten zijn lager.
 • De motor trekt sneller op.
 • Je auto vervuilt de lucht minder met CO2 of schadelijke stoffen.
 • Je veroorzaakt minder geluidsoverlast.

Nadelen elektrische auto's

 • Er zijn (nog) weinig oplaadpunten (een laadpunt aanvragen kun je zelf)
 • Opladen duurt langer dan tanken.
 • De maximale snelheid is lager.  ​
 • Je energiekosten kunnen oplopen als je een eigen laadpaal hebt.

Veelgestelde vragen

Is je accu opgenomen in de cataloguswaarde van je elektrische auto? Dan maakt deze deel uit van jouw elektrische auto en is de accu meeverzekerd via je autoverzekering. Huur je de accu? Dan is deze niet meeverzekerd.

Heb je thuis een eigen laadpaal en wil je die verzekeren? Dan gaat dit niet via je autoverzekering, maar via je opstalverzekering. Neem dus contact op met je woonverzekeraar. 

Bronnen en expertise

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld:

Bronnen

Voor het samenstellen van de informatie op deze pagina, zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • ANWB
 • Autotrack
 • Gaspedaal.nl