Verschillende soorten leasecontracten

Operational leasing

Dit betekent dat de auto juridisch en economisch eigendom is van de leasemaatschappij. De auto staat dus op naam van het leasebedrijf. Zij zorgen voor het onderhoud en de verzekering van je auto. Dit is vergelijkbaar met huren.

Financial leasing

Dit betekent dat de auto alleen juridisch eigendom van de leasemaatschappij is. Je bent zelf wel economisch eigenaar van de auto en bent dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering van je auto. Dit is vergelijkbaar met huurkoop.

Private leasing

Dit betekent dat je zelf juridisch en economisch eigenaar bent van de auto. De auto staat op je eigen naam en je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en alles wat er met de auto gebeurt. Dit is vergelijkbaar met koop op afbetaling.

Wel of geen allriskverzekering?

Een leaseauto is (nog) niet volledig jouw eigendom. Dit betekent dat de leasemaatschappij geld kan opeisen als er schade ontstaat aan de auto of als de auto wordt gestolen. Ben je niet allrisk verzekerd? Dan worden schades door eigen schuld en schades door vandalisme niet vergoed. Mocht je auto na schade total loss worden verklaard, kan de leasemaatschappij je volledige restschuld opeisen. En als je autoverzekering dat niet vergoedt, is dat een behoorlijke tegenvaller. Want je hebt geen auto meer en moet wel een groot bedrag betalen.

Check de nieuwwaarderegeling

Lease je een nieuwe auto? Dan is het belangrijk om ook rekening te houden met een goede nieuwwaarderegeling. Sommige verzekeraars hebben een nieuwwaarderegeling van één jaar, andere hebben weer een regeling van drie jaar. Soms kun je de nieuwwaarderegeling zelfs verlengen door een wat hogere premie te betalen. Sluit je een allriskverzekering af voor een nieuwe auto, maar zonder nieuwwaarderegeling? Dan krijg je alleen de dagwaarde uitgekeerd als je auto total loss gaat. Dit bedrag is meestal (veel) te laag om de volledige schuld bij je leasemaatschappij af te lossen. Voor de restschuld draai je vervolgens zelf op. Heb je wel een nieuwwaarderegeling? Dan krijg je gewoon de nieuwwaarde uitgekeerd, waarmee je een restschuld (grotendeels) voorkomt.

Schadevergoeding en eigen risico

Laat je duidelijk informeren over hoe je verzekeraar de eventuele schade vergoedt en of je een eigen risico betaalt. Wordt er in geval van schade een bedrag aan jou uitgekeerd, of gaat dit rechtstreeks naar de leasemaatschappij? En hoe zit het met het eigen risico? Moet jij dit bedrag betalen als er schade is, of doet je leasemaatschappij dat? Het verschilt per situatie wat het geval is. Door je goed te laten informeren en afspraken zwart op wit te hebben, kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Leaseauto en schadevrije jaren

Hoe zit het het meenemen van je schadevrije als je een leaseauto hebt? Lees meer op deze pagina.

Waar sluit je de leaseautoverzekering af?

Heb je een financial leasingcontract of een private leasingcontract? Dan moet je dus zelf een autoverzekering afsluiten. Het gemakkelijkste is om je leaseauto te verzekeren bij de leasemaatschappij zelf. Op die manier heb je er het minst omkijken naar en is er weinig ruimte voor discussie als er wat misgaat. Het kan natuurlijk zijn dat een andere autoverzekering voordeliger is, waardoor je toch beter ergens anders terecht kunt.

Leaseautoverzekering afsluiten

Via Independer kun je je leaseauto helaas niet verzekeren. Bij veel verzekeraars kan dit wel rechtstreeks. Het vergelijken van zakelijke verzekeringen, zoals een leaseautoverzekering, kan via Diks.

Kopen of leasen?

Twijfel je nog tussen een auto kopen of leasen? Kijk dan eens goed naar het kostenplaatje van beide opties. Voor een eigen auto is het kostenplaatje vaak iets lastiger te berekenen dan voor een leaseauto met een vast maandbedrag. Kijk voor meer informatie ook op deze pagina: